Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Posjetili smo šampionku Elenu, najljepšu simentalku u Hrvatskoj


Foto i video: Krunoslav Pavlina

Kao što smo već pisali sinoć, Zagorje ima novu šampionku. Ovaj puta riječ je o pet godina staroj kravi Eleni, jednoj od šezdesetak simentalki u vlasništvu Božidara Domitrana iz Martinščine kod Zlatara, koja je na nedjeljnoj Državnoj stočarskoj izložbi simentalske pasmine goveda proglašena šampionkom. Riječ je o izložbi koju je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, zajedno sa Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, na 29. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu. Kako nam je ispričala članica Organizacijskog odbora stočarske izložbe Milica Gregorek Hanževački, na izložbi je sudjelovalo četrdesetak goveda simentalske pasmine, a upravo je Elena proglašena šampionkom. - Ove godine vaša županija ima tu čast, odnosno, ima kvalitetnog uzgajivača, gospodina Božidara Domitrana, koji je osvojio šampionsko zvono. Riječ je o kravi koja je u drugoj maksimalnoj laktaciji dala preko 10 tisuća kilograma mlijeka, što se, zapravo, može mjeriti ustvari s europskim podacima, odnosno, s tim rezultatom možemo parirati čitavoj Europi. No, Elena nije proglašena šampionkom samo temeljem laktacije, već i zbog svojeg izgleda, koji je za simentalsku pasminu gotovo idealan. Sudac je rekao da je to upravo ono što se traži. I okvir, i vime, i noge, sve zadovoljava sve predispozicije za simentalsku pasminu - rekla je Gregorek Hanževački.

Sam vlasnik šampionke Elene, Božidar Domitran, sinoć nakon osvajanja šampionskog zvona u telefonskom nam je razgovoru kratko ispričao kako su sve njegove krave odlične, te da daju u prosjeku 29 litara mlijeka, no, i sam je priznao da mu je Elena najljepša. – Na izložbu sam vodio i Meri, ali nju sam prije toga podojio, pa joj vimena nisu bila puna. Sudac mi je rekao zašto sam dojio krave, a ja sam mu rekao da ne mogu voditi okolo krave ako ih ne podojim. I tako je Meri zbog toga danas osvojila treće mjesto na izložbi - ispričao nam je Domitran, kojeg smo u ponedjeljak posjetili i na njegovom gospodarstvu, kako bismo upoznali šampionku Elenu, ali i saznali više o Domitranovom uspješnom uzgoju. Tom prilikom Domitran nas je podsjetio kako je i prije desetak godina jedna njegova simentalka također osvojila šampionsko zvono u Gudovcu, na izložbi na kojoj redovito sudjeluje već dugi niz godina. Propustio je, kaže, tek dvije godine, i to zbog njegovih zdravstvenih razloga, a ovogodišnje Elenino šampionsko zvono puno mu znači. – To je svojevrsna nagrada za sav moj rad i trud kojeg sam sve ove godine uložio u svoje gospodarstvo. A sama nagrada ne nosi neku financijsku korist. Dobijete šampionsko zvono i 2000 kuna za troškove dovođenja krave na izložbu – rekao nam je Domitran.

Stočarstvom se, kaže,  bavi od malih nogu, no mljekarstvom se aktivno počeo baviti od 1995. godine. – Prvo smo kupili pet krava, potom deset i tako smo postepeno rasli. Sad smo došli na brojku od preko šezdeset krava. To su sve krave simentalke, za uzgoj mlijeka, a godišnje proizvedem oko 400 tisuća litara mlijeka sa šezdesetak krava, s time da je tu i telad koja po tri mjeseca pije mlijeko. Za svojih šezdesetak krava obrađujem 120 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je naših 50  a preostalih 70 hektara imamo u najmu. Sijemo lucernu djetelinu, kosimo sijeno i radimo silažu od kukuruza. No, osim proizvodnje hrane, puno je posla i u samoj štali. Znate kako se veli, krava ne treba gazdu, nego slugu. Treba joj pripremiti hranu, treba je nahraniti, treba očistiti nju i štalu... Trebaš joj dati sve što njoj treba, da bude zadovoljna, mirna i miroljubiva. Pa pogledajte moje krave kako su miroljubive. Da nisu takve, ne bi ih vi sad mogli ni dirati rukom – ispričao nam je Domitran.

Stočari se već duže vrijeme žale da im je postalo teško i neisplativo baviti se stočarstvom i proizvodnjom mlijeka, a prilikom našeg posjeta njegovom gospodarstvu, gazdu Božidara smo pitali kako to da on nikad ne 'kuka'. – A čujte, kukam i ja. I ja sam često na vagi hraniti ili ne hraniti krave. Sad smo se javili na natječja Fonda za ruralni razvoj za kupnju robota za dojenje krava, a vidjet ćemo hoćemo li proći na tom natječaju ili ne. Jednostavno, nemamo koga zaposliti za dojenje, a moramo si nekako olakšati, tako da bi nam robot bio jako važan. Ako ne prođemo na tom natječaju i ako ne uspijemo nabaviti robota, a cijena mlijeka ostane ovakva kakva je sada, vrlo vjerojatno iduće godine neće biti ni jedne krave u štali. Teško je to reći. I meni je teško. Ja se aktivno bavim mljekarstvom već 27 godina i sve sam uložio u to. Svoju mladost i novac, sve sam uložio da bi došlo do ovoga što sada imam. Od prošle godine sam u poljoprivrednoj mirovini i da moj sin to ne želi raditi, ja bi već ove godine sve to prodao. Trenutno mlijeko prodajem Mini mljekari Veronika po cijeni od 3,10 kuna, vlasnik mljekare gospodin Šurbek je korektan, ali ako otkupna cijena ne poraste na nekih 3,8 kuna po litri, ne znam kako ćemo opstati – kaže Domitran te dodaje da niti od Grada, ali niti od Županije ne dobiva nikakvu potporu, no, napominje, potporu nije ni tražio. – Bila je neka potpora Grada za poljoprivredu, ali ja sam veće gospodarstvo, a preferira se da dobiju manji proizvođači, najčešće za pokretanje proizvodnje. Da vam budem iskren, mene je sram doći dolje i reći: 'Dajte mi neku pomoć'. Guram kako guram, ali Grad je nekad pomagao kod osjemenjivanja, no sad ni to ne rade više, za razliku od Općine Lobor.  Niti od Županije ništa ne dobivam. Prije su davali potpore za junice jednotelke, ali sada više toga nema. Ne znam, možda će sad nakon što je Elena postala šampionka reagirati ili Grad, ili Županija – kaže Domitran. I bio je u pravu. Ubrzo nakon našeg odlaska, stigla mu je u posjet i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, te mu u ime Grada uručila nagradu od jedne tisuće kuna.

Reagirao je odmah župan Željko Kolar, koji je Domitranu uputio javnu čestitku, u kojoj je istaknuo kako je Božidar Domitran tijekom proteklih godina osvojio niz nagrada na stočarskim izložbama. Također, Kolar demantira Domitrana da ne dobiva potporu Županije. -Nagrada koju je gospodin Domitran osvojio u Gudovcu samo je dodatno potvrdila da je on izuzetno uspješan poljoprivrednik na kojeg smo ponosni. Važnost održavanja stočarskih izložbi prepoznaje i Krapinsko - zagorska županija, koja već godinama organizira Izložbu stoke, na kojoj su grla Božidara Domitrana također osvajala brojne nagrade i priznanja. Nažalost, zbog pandemije izložba nije bila održavana tijekom protekle dvije godine, no ukoliko će uvjeti dozvoljavati, iduće godine planiramo održavanje izložbe u Zlataru. Krapinsko - zagorska županija ove je godine kroz mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje izdvojiti ukupno 2,41 milijun kuna, dok je potpora za povećanje stočarske proizvodnje vrijedna 250 tisuća kuna. Isto tako, Krapinsko - zagorska županija lani je dodijelila potporu g. Domitranu za kupnju poljoprivrednog zemljišta te za kupnju 3 junice simentalske pasmine. Ovim putem ujedno pozivamo uzgajivače stoke da se javljaju na naše mjere, kako bi zajedničkim snagama unaprijedili stočarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji - rekao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook