Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] POČELO JE: Ruši se SŠ Zabok, a tu će niknuti Regionalni centar kompetentnosti

Slijedi 60 dana rušenja objekta


Započeli su danas radovi na izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok. Točnije, započeli su radovi na rušenju dijela zgrade Srednje škole Zabok.

Za potrebe ovih radova proveden je otvoreni postupak javne nabave, na koji su pristigle tri ponude, a kao najpovoljniji izvođač odabrana je firma Završni radovi krešo iz Krapinskih Toplica, s vrijednošću radova 635.086 kuna bez, odnosno 793.857,50 s PDV – om. Ugovor s izvođačem radova potpisan je 22. rujna, da bi izvođač u ponedjeljak bio uveden u posao, rekla je županijska pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar.

Svoje je zadovoljstvo pokrenutim radovima iskazala ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec. - Izrazita mi je čast što sam danas na čelu ustanove koja ima dugu povijest, od 1957., i u kojoj su se školovale brojne generacije. Ovo danas povijesni je trenutak za sve naše učenike, djelatnike, ali i za generacije bivših učenika. Sjetni smo i nostalgični, jer nas uz ovu zgradu, svako drvo, svaku učionicu i prostor veže puno sjećanja, kako nas koji sada radimo, tako i umirovljene djelatnike koji su svoj radni vijek dali za obrazovanje kadrova – rekla je Jurec. Dodala je i kako su učenici preseljeni u nove uređene prostore u Regeneraciji, gdje će se odvijati teorijska nastava, dok će se praktični rad obavljati u Dvorcu Bračak. – Zahvaljujem Županiji koja nam je osigurala prostore, kao i Gradu Zaboku na svakoj pomoći – rekla je još ravnateljica.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako je on jedini prisutni svjedok početka gradnje, gradnje i završetka gradnje stare Ekonomske škole, čiji će se dijelovi sada rušiti. – Uz ekonomsku školu, u toj zgradi je u jednom periodu započela i tekstilna škola, isto kao i gimnazija, dok nije izgrađena nova zgrada gimnazije. Ovaj nas projekt i program veseli, jer će omogućiti vrhunsku nastavu i uslove za sve koji će se školovati za djelatnosti za koje je namijenjen, a istovremeno će obogatiti ponudu smještajnog kapaciteta u gradu Zaboku, koji nam kronično nedostaju – rekao je Hanžek te zahvalio Županiji i institucijama što su za realizaciju projekta odabrale Zabok, kao i županu Kolari na energičnom zalaganju za projekt.

-2018. godine naša je škola proglašena jednim od 20 – ak regionalnih centara kompetentnosti  Hrvatskoj i tada zapravo tada kreće bitka za ovaj projekt. Ako nemate viziju i ne znate što hoćete, onda ne možete se niti dovesti do ovog trenutka u kojem smo mi danas – rekao je ovom prilikom župan Željko Kolar. Istaknuo je da je osmišljavanje projekta, projektiranje, dobivanje građevinske dozvole, priprema dokumentacije, bio vrlo zahtjevan, stručan i dugotrajan postupak.

-Ovo će biti financijski najveći projekt kojeg provodi Županija od kada sam joj ja na čelu. Bit će i najzahtjevniji, jer smo kompletnu školu morali preseliti u novi prostor. Zahvaljujem Regeneraciji koja nam je izašla u susret i svoje prostore prilagodila da bi idućih godinu i pola mogli obavljati nastavu u tim prostorima. Dio škole smo prebacili u Dvorac Bračak te će tamo biti praktični dio nastave za kuhare i konobare. Naravno, hvala i Gradu Zaboku kao partneru, Ivanu Hanžeku kao gradonačelniku i Valentini Đurek, koja je bila u prošlom mandatu zamjenica gradonačelnika, jer su sve  komunalno – infrastrukturne stvari, kao i dnevne životne stvari rješavali oni – zahvalio je župan.

Dodao je da moli za strpljenje roditelje i učenike u idućih godinu i pol dana. – Sve ovo je sa zajedničkim ciljem da ovaj projekt završimo u roku i stvorimo europske i svjetske uvjete za njihovo daljnje školovanje – istaknuo je Kolar, zahvalivši i Zagorskoj razvojnoj agenciji, kao i profesoricama i profesorima na čelu s ravnateljicom, koji su dali svoj veliki obol u samoj pripremi projekta te u organizaciji samog seljenja škole. – Hvala i na trudu kojeg će morati napraviti u provedbi same nastave, da djeca ni u jednom trenutku ne osjete da nisu u svojoj matičnoj školi nego da rade u dislociranim objektima – rekao je župan.

Dodao je da slijedi 60 dana rušenja objekta prema planu, a do kraja tjedna u javno će savjetovanje izaći projektna dokumentacija za izgradnju. - Nakon toga ide kontrola, pa natječaj u trajanju 35 dana, zatim odabir i objektivno je da do kraja godine dobijemo izvođača radova te da nakon Nove godine krenemo s izgradnjom Centra kompetentnosti. Veselimo se poslu koji je pred nama, dobit ćemo jedan od najmodernijih objekata u ovom dijelu Europe i omogućiti djeci da se školuju na jedan vrhunski način – rekao je župan, zahvalivši i partnerima iz privatnog sektora koji su se uključili u projekt.

-  Iz ove škole će izlaziti kadar koji će njima davati dodatnu vrijednost i pomoći da podignu kvalitetu svoje usluge na višu razinu. Također, ovaj objekt će imati mogućnost za cjeloživotno učenje, da se i ljudi koji su školu završili ranije, iz svih krajeva regije, uključe i upoznaju se s novim načinom rada i kvalitetom usluge, koju mi kao najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj želimo pružiti našim gostima i turistima – zaključio je Kolar.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook