Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO]: Ovo je jedini vrtić u Zagorju koji radi i u poslijepodnevnoj smjeni

Dječji vrtić 'Naša radost' Pregrada od 2008. godine ima uvedeno i popodnevno radno vrijeme i jedan je od tek nekolicine takvih vrtića u Hrvatskoj


Dječji vrtić 'Naša radost' Pregrada jedini je vrtić u Krapinsko – zagorskoj županiji koji radi i u popodnevnoj smjeni i to već gotovo deset godina te je jedan od uopće rijetkih u Hrvatskoj koji se prilagodio radnom vremenu roditelja, koji rade ili popodnevne smjene ili rade u udaljenim mjestima. Pregradski vrtić tako ima dva verificirana programa, jedan je redovni desetosatni, a drugi je poslijepodnevni s čijim su radom započeli u travnju 2008. godine. Ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić kaže da su popodnevnu smjenu te godine uveli jer je to bilo vrijeme zapošljavanja žena u tekstilnoj industriji, posebice u Kostel prometu koji je počeo zapošljavati sve više žena te se tada pregradski vrtić odlučio prilagoditi radnom vremenu mladih mama.

Popodnevna smjesa do 22 sata



U samom startu odlučili smo da ćemo raditi do 22 sata i tada smo bili jedan od četiri vrtića koji je radio pravu poslijepodnevnu smjenu od 12 do 22 sata. To je uvjetovalo i upisom većeg broja djece, pa smo 1. rujnom te iste godine otvorili petu odgojnu skupinu jer je broj djece naglo porastao. Tada smo shvatili koliko je važno prilagoditi se radnom vremenu roditelja - ispričala je ravnateljica Krizmanić. Na taj način pregradski vrtić radio je pune četiri godine, nakon čega se ta potreba smanjila, a u vrtiću su uvidjeli da najviše roditelja ima problema s odvoženjem djece iz vrtića do 19 sati. Gradsko vijeće Pregrade tada je donijelo odluku da se radno vrijeme skrati te od 2012. godine rade od 5.30 do 19 sati. - Procijenili smo da je to dovoljno vremena da roditelji koji rade do 16 sati u Zagrebu stignu pokupiti svoje djece iz vrtića – dodala je.

Prava majki i djece

Taj popodnevni turnus vrtića funkcionira i danas. Zanimljivo je i za pohvalu da se poslodavci prilagođavaju radnom vremenu vrtića, pa je tako npr. u Kostel prometu direktor omogućio mamama koje imaju malu djecu da rade samo jutarnju smjenu. To znači da vode računa o pravima majki i poštuju prava djeteta – smatra ravnateljica pregradskog vrtića u koji je upisano 121 dijete, raspoređeni u šest odgojnih skupina. Šesta odgojna skupina otvorena je prošle godine i sa sigurnošću već sada u pregradskom vrtiću mogu reći da će ona i ostati jer je pristigao dovoljan broj zahtjeva i molbi za upis. Ako pak bude potrebe za širenjem, u vrtiću ima višenamjenskih prostora koji se mogu staviti u funkciju.

Gordana Krizmanić, ravnateljica vrtića

Država bi trebala sufinancirati popodnevni rad vrtića

Prilagođavanje radnom vremenu roditelja najbolji je način pronatalitetne politike u našem gradu, a ekipa s gradonačelnikom vodi računa da se steknu svi uvjeti da mladi ljudi mogu raditi, a da su im djeca u vrtiću na sigurnom – zaključila je ravnateljica Krizmanić. Dječji vrtić 'Naša radost' Pregrada ima 18 stalno zaposlenih, od toga domar u vrtiću radi tri sata tjedno, ostatak je u školi. Inače, popodnevne turnuse i rad vrtića usklađen s radnim vremenom roditelja, najavila je i Vlada RH. Njihovo je obećanje da će se država uključiti u sufinanciranje popodnevne smjene i to na području manje razvijenih lokalnih zajednica, gdje je prostorna dostupnost i rasprostranjenost vrtića vrlo mala, a kako bi se postigla što veća dostupnost te prevladala regionalna raznolikost.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook