Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Najbolji pekmez na 1. zagorskoj pekmezijadi pripremila ekipa Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Bedekovčina

Pekmez se kuhao na tradicionalan, starinski način


Prva zagorska pekmezijada, kulturno – edukacijska manifestacija kuhanja pekmeza, održava se danas na nogometnom igralištu u Dubravi Zabočkoj, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko - zagorske županije.

Učestvovalo je 10 ekipa, od kojih su četiri ekipe JLS – Grada Zaboka, Grada Donje Stubice, Općine Stubičke Toplice i Općine Hum na Sutli, zatim ekipa Krapinsko – zagorske županije. Tu je i ekipa Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe, ekipa Uduge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Bedekovčina, ekipa udruge domaćina te jednog poduzetnika, Grafičke 'Logo' Jasmin Gregurić iz Dubrave Zabočke i Udruga žena Jana iz Poznanovca.


Najbolji je pekmez pripremila ekipa Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Bedekovčina, drugo je mjesto pripalo ekipi Krapinsko – zagorske županije, a treće Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Duga Međa.
Uz natjecanje u kuhanju pekmeza, tu su bile i brojne druge aktivnosti za sve generacije te igre odnosno natjecanja u bacanju potkove, runjenju kuruze, alke na zagorski način…


Pripremljeno je 100 porcija srnećeg gulaša, 200 porcija kotlovine i 100 porcija bažulja za sudionike i posjetitelje.
Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ Josip Horvatin svima je zahvalio što su odvojili subotnje poslijepodne za ovo druženje. – Našli ste trenutak vremena da budete s nama, da zajedno evociramo uspomene naših djedova i baka i naših roditelja u pripremi zdrave hrane. Ovo je jedna od aktivnosti s kojima se udruga u budućnosti misli baviti, jer ne želimo biti sami sebi svrha. Kako smo 90 – ih stali u obranu domovine, tako ćemo i danas stati u obranu pripreme zdrave hrane. Za vjerovati je da mlađi naraštaji ovu tradicijsku vještinu i ne poznaju i prigoda je da se svi zajedno nakon potresa, pandemije i svih nesretnih trenutaka nađemo u dobrom duhu, lijepom raspoloženju – rekao je Horvatin.


Pekmez se kuha na tradicionalan, starinski način. Svaka ekipa sastoji se od 5 natjecatelja, dobiva 38 teglica, 20 kilograma šljiva i 5 kilograma šećera, a ostale mirodije koriste po vlastitom izboru. - Svaka natjecateljska ekipa 10 teglica zadržava za sebe, a 20 teglica od svake ekipe bit će spremljeno za donaciju. Jedan dio poklonit ćemo Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama u Krapini, a drugi dio našoj veteranskoj bolnici rekao je Horvatin.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek zahvalio je udruzi organizatoru i svima koji su se odazvali. – Uživajte, opustite se, probajte pekmez, dobru zabavu – poželio je Hanžek.

Župan Željko Kolar otvorio je 1. zagorski pekmezijadu. - Prošli tjedan sam imao veliki privilegij da u Dugoj Međi otvorim 11. pekmezijadu, a danas ovdje veliki privilegij da otvorim 1. zagorsku pekmezijadu. Ova suradnja između braniteljskih udruga Duge Međe i KZŽ odnosno Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata ima dugu poveznicu i tradiciju. Zajedno u ratu, zajedno u miru. Kako se u Slavoniji branila Hrvatska i Zagorje, kako su Zagorci u Slavoniji branili Slavoniju i Zagorje, tako u ovo mirnodopsko doba naša suradnja i dalje traje. Zahvaljujući braći Horvatin imamo ovdje dva policijska generala, našeg Mirka Horvatina koji je bio zapovjednik Baruna u Domovinkom ratu, i Josipa koji je bio dugogodišnji rukovoditelj naše policije u KZŽ. Imamo obitelj Horvatin gdje su sva braća sudjelovala u Domovinskom ratu i to je nešto što baš ne možete svugdje naći – rekao je župan.

Istaknuo je i simboliku toga što su šljive od kojih se kuha pekmez kupljene u Dugoj Međi. - Suradanja između naše udruge i branitelja iz Duge Međe je dovela do toga da i mi imamo sada prvu zagorsku pekmezijadu i smatrali smo da ima simbolike da šljive kupimo u Dugoj Međi, pa mislim da je to ove godine napravljeno na jedan vrlo simpatičan i dobar način. Sljedeće godine ćemo kuhati jedan dio od naših domaćih šljiva bistrica, jedan iz Duge Međe, pa ćemo vidjeti koji je bolji – rekao je župan.

Komentirao je činjenicu da je ovo prvi puta da Krapinsko – zagorska županija ima svoju ekipu na nekom natjecanju. – Tu su naši prijatelji iz Jarmine i Duge Međe. Branitelji su zamolili da Županija ima svoju ekipu i to nisam mogao odbiti. Naše općine imaju kotlovinijade, i slično, mi nikada nismo imali svoju ekipu, no ovdje smo ipak odlučili da učestvujemo, prije svega da odamo priznanje braniteljima općinito, kao i udruzi koja je organizirala ovu manifestaciju i da pošaljemo poruku da smo svi zajedno, i braniteljske udruge, i druge udruge, i općine i gradovi, i Županija – komentirao je župan te najavio da će manifestacija postati tradicionalna.

Na otvorenju manifestacije zahvalnice za potporu u organizaciji 1. zagorske pekmezijade uručene su Minsiatsrtvu hrvatskih branitelja, Krapinso – zagorskoj županiji, Jasminu Greguriću i Josipu Greguriću.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook