Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Na čehanju perja u Vrtnjakovcu okupile se sve generacije

Udruga žena Vrtnjakovec održala je već tradicionalno čehanje perja


Veselo je bilo jučer u Vrtnjakovcu jer se održavalo tradicionalno čehanje perja. Bila je to dobra prilika da se članovi Udruge žena Vrtnjakovec koji su organizatori događanja podruže sa svojim gostima, ali da i zapjevaju.

- Čehalo se kaj se spremal sulj za mladu kak bi se složili dva-tri ili četiri jastuka – rekla je predsjednica Udruge Nadica Sinković- Špoljar dodajući kako joj je drago da se ovaj starinski običaj njeguje i u Krapinskim Toplicama. Dodala je kako Udruga žena Vrtnjakovec kontinuirano i vrijedno radi 10 godina, a održava brojne aktivnosti. - Njegujemo tradicijske običaje, organiziramo tradicijske igre koje održavamo u srpnju, tu su radionice ručnog rada, brinemo o zdravom životu pa organiziramo španciranje po bregima, surađujemo s udrugama koje njeguju tradicijske vrijednosti kao i mi te s njima izmijenjujemo iskustva. To je Udruga Kostelskih žena, Etno udruga Zipka iz Kumrovca, KUD Zlatko Baloković, vatrogascima, Udruga za sport, rekreaciju Viča Sela, Udruga Sveti Juraj iz Jurjevca, a to su i brojne druge udruge. Tko nas pozove, k njemu se rado odazovemo i obratno – istaknula je.

Događaju su nazočili zamjenica župana Jasna Petek, načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić te predsjednik općinskog vijeća Krapinskih Toplica Zvonko Očić. - Da nema običaja Udruge žena Vrtnjakovec ovi bi običaji sigurno izumrli. Čehanje perja je atraktivno događanje za naše mještane, ali i za goste Krapinskih Toplica – istaknuo je načelnik Svažić, a rekao je kako je i ovo dobar turistički događaj za općinu Krapinske Toplice. - Čehanje perja je jedna od aktivnosti koja se prošlosti u ovo doba godine odvijala u Zagorju i posjetiteljima Krapinskih Toplica je atraktivno prisustvovati ovakvom događanju – istaknuo je Svažić.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako ovu Udrugu čine vrlo vrijedne žene s područja Krapinskih Toplica.

Njeguju baštinu, narodne običaje ovog kraja, ali isto tako rade na brojnim projektima u području međugeneracijske solidarnosti, povezuju mlade i stare, povezuju narodne običaje kakvi su bili nekada sa suvremenim aktivnostima. Udruga povezuje mlade i one treće životne dobi i čuvaju naše običaje – istaknula je Petek dodajući kako je u prostorima udruge veselo, a raduje to što su na čehanju perja predškolska djeca koji sudjeluju u očuvanju narodnih običaja Krapinskih Toplica i cijelog Hrvatskog zagorja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook