Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] MILIČKI O TUGONICI: 'Od nas rade magarce'

Na odlagalište u Tugonici osim miješanog komunalnog otpada dovozi se biootpad te plastika, papir i gume. Mještani se žale na smrad, a za zatvaranje odlagališta bori se i Općina Marija Bistrica


Otkako je od nadležnog ministarstva stiglo priopćenje da se odlagalište otpada Tugonica ipak ne zatvara kako je bilo najavljeno, Općina Marija Bistrica u borbi je protiv te odluke, jer Komunalac Konjščina i dalje otpad dovozi u Tugonicu iako, kako kaže načelnik Marije Bistrice Josip Milički, za to nemaju izdanu dozvolu. No, zabrinjavajuće je da se na ovo odlagalište ne dovozi samo miješani komunalni otpad čak osam gradova i općina, nego i selektirani i biootpad koji bi se trebao zbrinjavati na za to predviđena odlagališta, naglasio je Milički.

Odlagalište je zbog neusklađenosti s važećim propisima o gospodarenju otpadom, trebalo biti zatvoreno do kraja 2018. godine i to je tako objavljeno, a onda se ministarstvo oglasilo priopćenjem kako se odlagalište ipak ne zatvara te da se radi o tiskarskoj pogreški, u što iz Općine Marija Bistrica ne vjeruju. - Komunalac Konjščina dozvolu za odlaganjem u Tugonicu imao je do kraja 2018. godine. Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša KZŽ izdao je novu dozvolu, koju je Općina Marija Bistrica osporila. Pokrenuli su postupak za dobivanjem nove dozvole, međutim mi smo se žalili na elaborat koji su priložili, a prema kojem traže povećanje kapaciteta dovoženja otpada i od dosad tri, traže 23 kategorije otpada koji smiju dovoziti. Zapravo, oni ovdje žele otvoriti deponij za sve i svašta i to nećemo dozvoliti – odlučan je Milički, tim više što Marija Bistrica, odnosno bistričko komunalno poduzeće Lijepa Bistrica koja radi od početka ove godine, otpad ne deponira u Tugonicu, već u Piškornicu.

– Sav naš otpad završava gdje je propisano. Naime, Europska unija donijela je propise kako se korisni otpad mora predati na posebno zbrinjavanje i obradu, što povećava troškove, a samim time i cijenu odvoza otpada za građane. No, mi smo svoje građane educirali o selektiranju otpada i to provodimo. Od 2020. godine kazne će plaćati jedinice lokalne samouprave za količinu odvojenog otpada, koje bi do 2022. trebale dostići 50 posto – pojasnila je pročelnica Općine Marija Bistrica Branka Herceg, napomenuvši kako se mještani upravo najviše žale na biootpad koji se odlaže u Tugonici. – Nama je cilj zaštititi građane, a biootpad je najopasniji, ne samo da smrdi, nego i najviše šteti atmosferi – dodala je pročelnica.

S načelnikom Miličkim posjetili smo odlagalište u Tugonici. Osim miješanog komunalnog otpada, na velikoj neograđenoj površini ima plastike, papira, biootpada, ali i automobilskih guma. – Tugonica je tri put gore odlagalište od onih koje su zatvorili, odlagalište bez nadzora, bez ograde, bez uređenja slivnih voda. I nije stvar u nemaru, nego u profitu. Oni naplaćuju mještanima odvajanje otpada, a trpaju sve ovdje u istu rupu. Ne možemo samo sjediti i gledati to – kaže načelnik, koji je, kako kaže, u nekoliko navrata obavijestio i nadležnu inspekcijsku službu, međutim nikakvog konkretnog odgovora nije dobio. – Inspekcija, unatoč prijavama, ne poduzima ništa, a mi konstantno dobivamo pritužbe mještana, slike iz raznih izvora koje potvrđuju da se u Tugonicu voze kategorije otpada koje se ne smiju. Rade magarce od nas i mještana i nećemo to dozvoliti. A kad mještanima prikipi, možemo očekivati i njihovu reakciju – rekao je načelnik, naglasivši kako je Općini cilj da se ovo odlagalište čim prije zatvori i sanira.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook