Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] LOVRO PAPIŠTA OSVOJIO MALU NAGRADU GJALSKI: 'Ovo mi je prva nagrada i sigurno ću nastaviti dalje pisati'

Lovro je učenik 5. razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog


Danas je u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog dodijeljena Mala nagrada Gjalski za književne radove učenika osnovnih škola. Ove godine je na natječaj pristiglo 50 radova iz 15 škola te je sudjelovalo 47 učenika.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Marija Ott Franolić, Ines Krušelj Vidas i Valerija Novak odlučilo je da je najbolji rad bio onaj od Lovre Papišta, učenika 5. razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog. Njegov rad se zove Ptičja jedinica lastavice misija: krov 1. Lovrina mentorica je Tina Marušić. Drugu nagradu osvojila je Antonela Cesarec, učenica 7. razreda OŠ Oroslavje za rad Gdo je kriv (mentorica Vesnica Kantoci), dok je treću nagradu osvojio Maksim Šenjug, učenik 8. razreda OŠ Bedekovčina (mentor Marko Valec).

Lovro je bio pun dojmova zbog toga što je osvojio nagradu. - Osjećam se super. Nisam očekivao prvo mjesto. U mojem radu se radi o pticama koje razgovaraju i rješavaju problem. Ovo mi je prva nagrada i sigurno ću nastaviti dalje pisati – rekao nam je Lovro. Na njega je izrazito ponosna njegova mentorica.

- Kao što je i predsjednica komisije obrazložila,  Lovrin rad je sjajan. S takvim učenicima koji nose pozitivan stav prema stvaralaštvu, koji se trude dati najbolje od sebe, koji imaju urođeni talent i koji možda samo malo trebaju ‘izbrusiti’ taj talent osjećaj je ponosa, sreće i veselja – rekla je Tina Marušić. Predsjednica ocjenjivačke komisije Marija Ott Franolić rekla je kako odabir najboljih nije bio lagan, ali da je Lovrina priča presudila.

- Više stvari je presudilo da Lovro osvoji prvo mjesto. On je toliko mali jer ide tek u 5. razred osnovne škole, a priča je 5. razred vrlo zrela, pismena i kompozicijski je vrlo dobra. Svidjelo mi se što je istovremeno maštovita svojim sadržajem, ali je odlična i formom. Napisana je kazališno i mogla bi se postaviti na scenu. Vrlo je duhovito povezao likove i to je presudilo – rekla je Ott Franolić.

Događanju je nazočila zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja nije krila zadovoljstvo što je ovaj tjedan u Zaboku kreativnosti. - Divno mi je kao bivšoj učiteljici vidjeti toliko kreativnog stvaralaštva. Tjedan kad se održavaju Dani Ksavera Šandora Gjalskog prepun je događanja, a sve kako bi se poticali mlade da pišu, da stvaraju i da se kreativno izražavaju – rekla je Đurek, a njezino mišljenje dijeli i zamjenica župana Jasna Petek.

- Srce je veliko kao kuća. U kratko vrijeme smo vidjeli koliko kreativne djece imamo u našoj županiji, a kreativni su u području pisanja, jezičnog izražavanja, proznih tekstova i čovjek ostane zapanjen s koliko malo godina, oni krasno pišu – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te čestitala svima, njihovim mentorima i mentoricama. – Počnite pisati već i danas – poručila je Petek djeci.

Na dodjeli nagrada je i pet ravnopravno pohvaljenih radova. Pohvaljeni su Ema Papeš, učenica 7. razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog (mentorica Lucija Mlakar) za rad Profinjeni gradski mačak, Lorena Miković, učenica 8. razreda OŠ Belec za rad Krampina (mentor Mario Šimundvarac), Petar Šarkanj, učenik 8.razreda OŠ Belec za rad Zadnji dan na mamcu (mentor Mario Šimundvarac), Lorena Cvilinder, učenica 5.razreda OŠ Đure Prejca Desinić za rad Početak i kraj (mentorica Vedrana Gudek) te Paula Zrinski, učenica 8. razreda OŠ Oroslavje za rad Narcis u zrcalu (mentorica Sanja Jelačić).

I dobitnicima pohvaljenih radova dodijeljene su zahvalnice, kao i svim mentorima i školama čiji su radovi nagrađeni, odnosno pohvaljeni. Jednu od zahvalnica uručio je i ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Tomislav Polanović koji je rekao da je ponosan što je upravo učenik njegove škole pobjednik, ali i da su svi

Na današnjoj svečanosti nastupili su i učenici zabočke osnovne škole s mjuziklom Alica u zemlje Bajke na dlanu, kao i članovi Društva naša Djeca Zabok i Zabočki mališani.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook