Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Kumrovčani i njihovi gosti u dobroj zabavi slave Martinje

Riječ o 6. manifestaciji 'Martinje v Kumrovcu'


U centru Kumrovca danas se proslavilo Martinje. Riječ je o 6. manifestaciji proslave Martinja, čiji su Organizatori  Udruga vinara Grozd Kumrovec, TZ područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, pod pokroviteljstvom Općine Kumrovec. Tu je bilo krštenje mošta po drevnim vinsko-pajdaškim regulama koje su izvodili Cesargradski martinjski meštri iz Klanjca, kum manifestacije je načelnik Općine Bistrice ob Sotli Franjo Debelak dok je kuma bila načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt nije krio zadovoljstvo velikim brojem posjetitelja na martinjsku proslavu, a drago mu je, kako je rekao, da je i vrijeme poslužilo. - Držimo do tradicije i tradicijskih običaja u Kumrovcu i zadovoljni smo s posjećenošću. Želio bih naglasiti da tu u Kumrovcu održavamo mnogo manifestacija. Željeli bi da su one još jače i veće pošto Kumrovec posjeti godišnje 100 tisuća gostiju. Mislim da nam je potrebno takvih jakih manifestacija i takvih dobrih ponuda da svaki gost koji dođe u Kumrovec bude zadovoljan – rekao je Šplajt i pozvao sve da dođu u Kumrovec i posjete manifestacije koje se ondje organiziraju. - Vjerujem da mogu uživati u našem 'najpoznatijem' selu na svijetu – istaknuo je Šplajt.

Događanju je nazočio i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek.  – Zahvalio bih načelniku Šplajtu i čitavoj ekipi iz Kumrovca na organizaciji 6. Martinja v Kumrovcu. Kao što je i načelnik rekao, ovo je dio zagorske priče i naše tradicije i kulture. Svi ćemo se skupa složiti da to trebamo njegovati. Treba održavati dobrosusjedske i prijateljske odnose kao što radi općina Kumrovec – rekao je Ferek-Jambrek i dodao kako je 'Martinje v Kumrovcu' odlična manifestacija.  - Svake godine ima sve više posjetitelja, sve više događaja i svima je u interesu da što više gostiju privučemo u Kumrovec i u Krapinsko-zagorsku županiju. Tu su zagorski OPG-ovi, OPG-ovi iz Kumrovca i okolice koji imaju priliku prezentirati svoje poljoprivredne proizvode – naglasio je Ferek-Jambrek, a osvrnuo se i na pogrešno mišljenje ljudi da se u Zagorju još uvijek rade 'kiseliši'. - Naši vinari su vrhunski vinari i to dokazuju sve medalje i priznanja koje oni osvajaju. 'Zagorskog kiseliša' nema već desetak ili čak petnaestak godina. Krapinsko-zagorska županija provodi projekt autohtonih sorti gdje gajimo krapinsku i začretsku i druge autohtone sorte. Tu su inove sorte, novi vinari su u korak s vremenom i s tržištem te imaju vrhunska vina i šampanjce – istaknuo je Ferek-Jambrek.

Valja reći kako su se Kumrovčani i njihovi gosti dobro zabavljali uz pjesmu i ples, a zaplesali su i kumovi. Proslava traje do 16 sati pa još uvijek stignete doći.  Tu je i zanimljiva licitacija. Naime, organizatori su organizirali da tko pogodi koliko je točno guska teška, taj će ju osvojiti. Manifestaciji je nazočila i kineska delegacija. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook