Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO I FOTO] NAJNEOBIČNIJA BERBA: Kod obitelji Svečak u Pregradi grožđe su brale Havajke

'Ono što želim reći je da vino ovdje bolje nego što sam ga igdje probala cijeli svoj život. Nadam se da ću ponovno doći u Hrvatsku, ali i da će to biti sa suprugom i djecom, rekla nam je Aliana, jedna od petero sestara


Pet sestra, danas odraslih žena, ne samo da je po prvi put stiglo u Hrvatsku, već su i prvi put u životu susrele svoju obitelj, a danas u zagorskim narodnim nošnjama bile su i u berbi.

Naime, njihov je pokojni otac iz Pregrade, a obitelj po ocu je obitelj Svečak iz Pregrade gdje su im Mirko, Mladen i Josip bratići, a tu su još cijele njihove obitelji: supruge, djeca i unuci.

Jedan od braće, Mirko, ima OPG i bavi se vinogradarstvom. Grožđe je pobrano, a inače ne rade vino za prodaju već prodaju grožđe, a kao i svi drugi iz obitelji je društven, uvijek spreman na šalu pa je tako u šali, ili možda u istini rekao, da i 'piju jako'.

Od pet sestara jedna je ostala danas u Zagrebu, no ostale četiri bile su presretne i prezadovoljne onim što su vidjele i doživjele. Prvo su se oduševile zagorskim narodnim nošnjama koje su im rođaci pripremili za berbu, ali i svime ostalim. Jer, osim što su ostavili neobranog grožđa samo kako bi njima pokazali tu zagorsku tradiciju, obitelj je priredila i sve ostalo što ide uz berbu od gibanice do 'trucanja težaka', huškanja i veselja nakon berbe, kako bi osjetile taj ugođaj jer na Havajima toga nema.

Osim Katiane koja sada živi u Coloradu, ni jedna od njih nikad nije brala grožđe pa su nakon uputa zaključile: 'Aha, mora se odrezati i ne smije pasti na pod!' Naučile su od prve, baš kao da su porijeklom iz ovog kraja, a nisu željele odbiti ni jednu čašu vina jer 'takav je običaj da se popije do dna'.


'Izvrsno je! Sve je prekrasno, zeleno, vidjele smo Zagreb gdje smo odsjele u hotelu, sada smo kod familije! Sviđa nam se krajolik, a najviše što smo konačno upoznale svoju obitelj. Nikad nisam brala grožđe, ali se nadam da ću uspjeti. Ono što želim reći je da vino ovdje bolje nego što sam ga igdje probala cijeli svoj život. Nadam se da ću ponovno doći u Hrvatsku, ali i da će to biti sa suprugom i djecom, rekla nam je Aliana. Na pitanje je li Zagreb veliki ili mali grad rekla je da je u odnosu na one u kojima je živjela i živi, malen. Inače ona ne radi, kod kuće je jer ima četvero djece, a zbog najmlađe bebe nakon sutrašnjeg izleta u Plitvice, mora se već prekosutra vratiti.


Salina i danas živi na Havajima. Tamo je učiteljica predškolske djece i ona, nakon ovog iskustva u Hrvatskoj, svakako misli ponovno doći. 'Definitivno ću ponovno doći u Hrvatsku. Sad sam prvi puta, ali jako mi se sviđa, a sad znam i od kuda sam, rekla nam je Salina.


'Njihov je otac još kao mladić emigrirao najprije u Njemačku, a zatim u Ameriku. Prvo su živjeli u New Yorku, a onda preselili na Havaje. Tu su tek tri dana. Vodili smo ih u Plemenšćinu, vidjele su svoju djedovinu, kuću od kud im je otac. Nije to lako. Put im je trajao 36 sati, od čega su 20 sati provele u avionu. Nakon što Aliana otputuje, preostale četiri sestre: Tania, Nadia, Katiana i Salina će na tjedan dana u Dubrovnik, ipričao nam je gazda Mirko.


'Cijjela obitelj sve ovo proživljava jako emotivno. Nikad se nismo vidjeli, tek smo bili povezani putem Facebooka i Instagrama i tako održavali kontakt. Ovo je prvi put da se vidimo uživo. Da nam je netko rekao ne bi vjerovali da su tako jednostavne i drage, puna je emocija Mladenova kćer Barbara.


Kako bi s berbe ponijele i običaje, bratić Mladen pokazao im je i običaj blagoslova trsova i grožđa, čemu su se one s veseljem i ushićenjem brzo pridružile. Sve u svemu, dan koji će se zauvijek pamtiti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook