Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO & FOTO] Oživljeni običaj čehatve: 'Perje se danas baca, nikome ne treba'


Udruga Našenina – vezilje iz Bedekovčine prošle je subote organizirala tradicionalnu čehatvu, događanje po uzoru na tradicijski običaj čehanja perja kakav se nekada održavao po brojnim domaćinstvima u Zagorju, kada su domaćice pripremale perje za punjenje jastuka i blazina za miraz svojim kćerima.

Ova je manifestacija održana po 12. puta te je i ovog puta pretvorena u pravu veselicu. – Puno nam je ljudi došlo, iz Zlatara, Poznanovca, Mača, Oroslavja, Začretja, svi su željni takvih druženja. Na početku čehamo perje, a kad počehamo, onda se družimo – ispričala nam je Đurđica Mohač, predsjednica Udruge.

Druženje je nakon čehanja nastavljeno uz predstavu Dramskog amaterskog kazališta iz Sv. Križa Začretja te tamburaški sastav.

Počehano perje iskoristit će se za punjenje jastuka, baš kao nekad. Još uvijek, kaže Đurđica, ima onih koji spavaju na perju. – Perje je posebno, isto ko i spavati na njemu, makar vele da se grinje na njemu stvaraju, ali stvaraju se i na sintetici, takav je okoliš u kojem živimo. Ali perje se može koristiti godinama, treba jastuke prozračivati, metnuti na sunce, a perje se može i oprati i posušiti – kaže Đurđica, prisjetivši kako je njezina majka godinama skupljala perje, da bi napravila jastuke i blazine za miraz njoj i njezinoj sestri.

 – Perje se danas baca, nikome ne treba. Danas imamo madrace pa ne pašu blazine, ne trebaju nam tuhice jer grijemo prostor, nejde se više spat u hladni prostor, kak se nekad išlo – dodala je Đurđica, istaknuvši kako se u tu svrhu čehalo perje od purana, a najkvalitetnije je ipak guskino perje.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban također je posjetio događanje . – Ovo je prvo veće okupljanje naših mještana i njihovih gostiju ove godine, tradicionalni događaj kojega udruga Našenina već godinama njeguje. Bit će takvih i brojnih drugih događanja u Bedekovčini tijekom cijele godine, nastavljamo sa svim događanjima koja smo imali prije korone – najavio je Ban.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook