Prethodni članak
Sljedeći članak

VEŠLIGAJ:'Pozitivan trend zaposlenosti rezultat je dobrih gospodarskih kretanja i novih investicija poduzetnika i obrtnika'

Nastavlja se trend pada nezaposlenosti u Pregradi


Nastavlja se trend pada nezaposlenosti u Pregradi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina krajem prosinca 2019. godine najmanje je nezaposlenih evidentirano u ispostavi Pregrada. Riječ je o 140 osoba, odnosno 6,2 posto te je jednak broj nezaposlenih žena i muškaraca. U istom mjesecu zaposlilo se ukupno 16 osoba. U usporedbi s istim mjesecom 2018. godine, evidentirana je smanjena nezaposlenost za 24,7 posto. Prema dostupnim podacima HZMO na području Grada Pregrade krajem prosinca 2019. evidentirana su 2.094 osiguranika, od toga 1.075 žena i 1.019 muškaraca. Radi se o osobama koje rade na području Grada Pregrade (osiguranici HZMO prema mjestu rada).

- Prema službenim dostupnim podacima na području Grada Pregrade krajem 2018. godine evidentirane su 94 tvrtke koje ukupno zapošljavaju 1689 osoba. Za usporedbu, 2016. godine na području Pregrade bilo je 89 tvrtki koje su zapošljavale 1397 osoba dok se 2017. godine broj tvrtki povećao na njih 95 koje su zapošljavale 1558 ljudi – istaknuo je Vešligaj.

Mjere i krediti

- Drago mi je što Pregrada bilježi trend pada nezaposlenosti, ali i pozitivan trend pri rastu zaposlenosti. To je rezultat dobrih gospodarskih kretanja i novih investicija naših poduzetnika i obrtnika – komentirao je gradonačelnik Marko Vešligaj. Grad Pregrada nastoji poticati poduzetništvo i gospodarstvo različitim mjerama. Primjerice, subvencijama kamata na poduzetničke kredite u iznosu od 85 tisuća kuna godišnje te subvencijama kamata ESIF zajmova, gdje uz subvenciju Grada kamate na poduzetničke kredite iznose 0 posto. - Jedna od mjera je i oslobođenje komunalne naknade za sve novoizgrađene poslovno - proizvodne prostore i to u prvoj godini u stopostotnom iznosu, u drugoj godini u iznosu od 75 posto, a u trećoj 50 posto. Uz to, za nove poslovno proizvodne prostore poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa do 100 posto. Kroz program “Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva” Grad subvencionira 1 posto kamata te se od 2009. do 2018. subvencioniralo 195.000 kuna. Kroz program Kreditom do uspjeha 2014 – mjera 1 također smo subvencionirali s 1 posto kamata te se od 2016. do 2019. godine subvencioniralo s 96.500 kn. Osim toga, konkretnim mjerama želi se doprinijeti razvoju i afirmaciji socijalnog poduzetništva pa tako provodimo projekt Partnerstvo za Socijalnu i Solidarnu Ekonomiju, kojem je nositelj Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG), a Grad Pregrada i Grad Ludbreg te Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve partneri – rekao je gradonačelnik.

Uređenja poduzetničke zone

Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna dok je iznos sufinanciran iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje 1.350.000,00 kuna. – Sudjelujemo i u projektu “Lokalne politike za mlade u društvenom poduzetništvu” zajedno s udrugama i lokalnim samoupravama iz 10 zemalja EU u organizaciji DYPALL Network & Jongerenwerk R-Newt“. Uz to, vršimo otkup zemljišta u poduzetničkoj zoni, a trenutno je u tijeku projekt uređenja poduzetničke zone, financiran iz EU fondova, ukupne vrijednosti 2.067.250,00 kuna – dodao je Vešligaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook