Prethodni članak
Sljedeći članak

'Veseli me da je moj novi album dobro prihvaćen u inozemstvu, ali rastužuje me što se ne vrti na zagorskim radijskim postajama'

Tomislav Goluban izdao je jedanaesti studijski album pod nazivom 'Memphis Light'


Poznati blueser iz Zaboka Tomislav Goluban radi puno parom i nedavno je izdao svoj jedanesti studijski album pod nazivom 'Memphis Light'. Bio je to povod da nam Goluban otkrije sve o novom albumu, ali i da nam kaže koja je poveznica albuma s njegovim odlaskom u Ameriku.

[zl] Novi studijski album ponovno si snimio u Americi. Zašto tamo i kakva su ti iskustva?

GOLUBAN: „Memphis Light“ je moj 11. studijski album. Snimljen je u Memphisu s američkim glazbenicima u Ardent studiju u kojem je čak svojevremeno snimao i ZZ Top. Nastavak je to priče od prošlogodišnjeg albuma „Chicago Rambler“ koji je nastal u Chicagu. Dopala mi se kombinacija s američkim glazbenicima jer tak najlakše postignem autentičnost, a usput i puno od njih naučim. Bili su nevjerojatno dobro pripremljeni i upućeni u moje prijašnje radove vezane na „zagorski blues“, kaj me je prilično iznenadilo. Sadržaj aktualnog albuma je rečen u samom naslovu, znači varijanta bluesa sa soul i rock predznakom. Jednostavnije rečeno, malo je komercijalniji od prethodnika.

[zl] Album je dobro odjeknuo na inozemnoj blues sceni. Kakav je osjećaj na pozitivne kritike?

GOLUBAN: Osjećaji su podijeljeni. Veseli me da je album dobro prihvaćen u inozemstvu. Nisam nikad očekival da budem na istoj top ljestvici s legendama poput Buddyja Guya ili Vana Morrisona. Album „Memphis Light“ trenutno se nalazi na 24. mjestu Top 50 Blues albuma u svijetu prema izvještaju Roots Music servisa. S druge strane jako sam tužan jer je u Hrvatskoj album zabilježil emitiranja koja mogu nabrojati na prste jedne ruke. Čak ga niti „moje“ domaće, zagorske radio postaje ne vrte. Za razliku od američkih, kanadskih i australskih koje vrlo rado emitiraju moju shuffle verziju pjesme 'Išel budem v kleticu'.

[zl] Kojim povodom si otputovao u Memphis?

GOLUBAN: Svake godine se u ovo vrijeme u Memphisu održava International Blues Challenge, svjetsko natjecanje blues glazbenika – „Blues business“ na jednom mjestu. Par puta sam već bio tamo. Imam organiziranu promociju aktualnog albuma, javno testiranje opreme za usne harmonike i rezerviran studio za snimanje novog. Šest dana akcije bez prestanka.

[zl] Jedan si od rijetkih profesionalnih blues glazbenika kod nas. Kakav je to posao?

GOLUBAN: Iako sam po struci diplomirani ekonomist, odlučio sam živjeti od bluesa. Kad danas gledam unazad, mislim da sam bil prilično hrabar s takvom odlukom. Uz koncerte kombiniram edukaciju preko Ministarstva kulture RH, organiziram Zagorje Blues Etno festival i vodim blues emisiju na Prvom programu Hrvatskog radija.

[zl] Puno si putovao proteklih godina. Kakva si iskustva stekao?

GOLUBAN: Specijalizirani festivali i klubovi su uvijek najljepši za svirku. Blues zaljubljenici su vrlo zahvalna publika. Ako osjete dobru svirku, dobro će te nagraditi slušanjem, a nekad čak i financijski (sistem davanja napojnica, većinom u SAD). Znaju se zabavljati, pjevaju čak na zagorskom usred Francuske, plešu, vesele se...sve ono kaj se kod nas događa kad zasviraju npr. tamburaši. Poanta je da pravi fanovi Blues glazbe ne poznaju nikakve jezične ili kulturološke razlike. Cijene originalnost i još uvijek kupuju glazbu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook