Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIKI JUBILEJ: Obilježava se 180. godišnjica školstva u Zlataru

Za učenike razredne nastave upriličena je, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, kazališna predstava „Pale sam na svijetu“ u izvedbi Scene Gorica


Službena povijest zlatarske osnovne škole počinje 1842. godine, premda je ovdašnji župnik već 1666. svojim novcem od plemenitih obitelji  Horvat, Horvatić i Aranjoš kupio dvije rali zemlje za 30 dukata i na tom se gradilištu ima podići učiteljska kuća i načiniti vrt – spominje se u uvodu knjige prof. Emila Šredla „Zlatarsko pučko školstvo 1842.- 2007.“, čije je drugo izdanje tiskano 2008. godine. Dakle, ove se godine obilježava  180 godina organiziranoga školstva u Zlataru. Za tu je obljetnicu  OŠ Ante Kovačića priredila nekoliko događanja.  

 Tako je u petak,  3. lipnja, edukativno-zabavnim programom obilježen  Dan škole. Za učenike razredne nastave upriličena je, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, kazališna predstava „Pale sam na svijetu“ u izvedbi Scene Gorica. Dar je to Grada Zlatara mlađim osnovcima za njihov Dan škole. Nakon odgledane predstave mališani su u školskom dvorištu sudjelovali u tradicionalnim igrama, a za ovu su im se priliku pridružili i njihovi vršnjaci iz područnih škola u Martinščini i Donjoj Batini. Za učenike predmetne nastave njihovi su učitelji pripremili desetak radionica edukativno-kreativnog karaktera, među ostalim  i dramske, plesne te sportske radionice. Po njihovu završetku na školskom su igralištu održani sportski susreti između učenika i učitelja u malom nogometu i potezanju konopa, što je izazvalo golemo oduševljenje  nazočnih.

 

U petak, 10. lipnja, zlatarska škola organizira u Galeriji izvorne umjetnosti Zlatar izložbu likovnih radova svojih učenika pod nazivom „Kreativnost i ja“. U srijedu, 15. lipnja, svečanom će priredbom biti obilježeno 110 godina Područne škole Donja Batina. Središnja proslava 180. obljetnice školstva u Zlataru održat će se potkraj  rujna, za trajanja Dana kajkavske riječi, koji su, zapravo, i proistekli iz zlatarske Osnovne škole.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook