Prethodni članak
Sljedeći članak

[VELIKI JUBILEJ] Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornja Stubica proslavilo 130. rođendan

Prije svečane sjednice na kojoj su podijeljena priznanja, održana je javna pokazna vježba


Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornja Stubica proslavilo je 130 godina postojanja i djelovanja, a tim je povodom jučer na prostoru Sportskog centra održana javna pokazna vježba, kao i svečana sjednica s podjelom priznanja.

U javno pokaznoj vježbi, koju je osmislio zamjenik zapovjednika DVD – a Krešimir Znika, sudjelovalo je dvadesetak vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica, odnosno iz DVD  - ova Gornja Stubica, Šagudovec, Sveti Matej i Dobri Zdenci.

Vatrogasci su pokazali sam tijek intervencije u gašenju požara, kao i spremnost u spašavanju žrtava te operativnost na terenu.

Svečanu su sjednicu vodili predsjednik DVD – a Marko Klanjčić i zapovjednik DVD – a Marko Frajtak, a prisustvovali su brojni članovi društva kao i predsjednik VZO KZŽ Stjepan Skuliber, ujedno i izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, zatim načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, predsjednik VZO GS Marko Bigec, načelnik Stožera civilne zaštite OGS Stjepan – Svemirko Čekolj, ravnateljica OŠ Matija Gubec Sanja Knezić, gornjostubički župnik Nikola Jurković te članovi puhačkog orkestra i izaslanici prijateljskih i susjednih DVD – ova iz Donje Stubice, Marije Bistrice, Oroslavja, Vrapča, Stružeca, Svetog Mateja, Šagudovca i Dobrih Zdenaca.

Na samom početku sjednice, predsjednik Marko Klanjčić osvrnuo se na povijest DVD – a koji trenutno broji 80 članova. Istaknuo je kako su kroz društvo tijekom 130 godina prošle brojne generacije Gornjostubičanaca koji su bili uvijek spremni na vatrogasne intervencije i pomaganja sumještanima. U zadnjih godinu i pol dana, društvo je bilo vrlo aktivno u saniranju štete nakon potresa, kao i uslijed pandemije za potrebe civilne zaštite. Zahvalio je svim članovima DVD - a koji su na bilo koji način aktivni, drugim vatrogasnim društvima u gornjostubičkoj vatrogasnoj zajednici, puhačkom orkestru i Općini Gornja Stubica.

Predsjednik VZO GS Marko Bigec podijelio je brončane medalje koje su primili: Dragutin Boroša, Željko Breber, Ivan Sačer, Zoran Jakšić, Zlatka Jakšić, Ivan Jožinec, Andrija Klanjčić, Marko Klanjčić, Ivan Lešković, Marina Lešković, Tomislav Lešković, Nikolina Klanjčić, Stjepan Razum, Srećko Klanjčić, Krešimir Znika, Željko Lisak i Stjepan Hren.

Vatrogasne brončane plamenice primili su: Krešimir Znika, Marko Klanjčić, Stjepan – Svemirko Čekolj, Martina Šobak, Ivica Frajtak, Dragan Haramustek, Josip Kelemen, Krunoslav Kelemen, Hrvoje Lešković, Matija Lešković, Vinko Ruk i Andrej Šagud.

Vatrogasne spomenice za 20 godina podijelio je predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber, a primili su ih Stjepan Razum, Damir Klanjčić i Branislav Boroša, a vatrogasnu spomenicu za 10 godina primila je Sanja Knezić.

Dodijeljene su i srebrne vatrogasne medalje i to Stjepanu Slivaru, Stjepanu Bekini, Juraju Bačaniju i Darku Sinkoviću, a srebrne vatrogasne plamenice primili su Tomislav Lešković, Marko Frajtak, Juraj Korman i Siniša Osrečak.

Vatrogasne spomenice za vatrogasne veterane primili su: Željko Šagud, Dragutin Škrlin, Mladen Škudar, Juraj Bačani, Stjepan Bekina, Stjepan Boronjek, Željko Ilinić, Jpsip Lešković, Damir Lukina, Ivica Milek, Stjepan Slivar i Janko Stakor. Zlatne vatrogasne medalje dodijeljene su Josipu Kelemenu, Josipu Leškoviću i Ivici Sinkoviću, a priznanje za posebne zasluge otišlo je Stjepanu Boronjeku.

Uručene su i zahvalnice DVD – ovima Vrapče, Oroslavje, Marija Bistrica, Donja Stubica, Stružec, Sveti Matej, Dobri Zdenci i Šagudovec, zatim Osnovnoj školi Matija Gubec Gornja Stubica, Župi svetog Jurja Mučenika, Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Vatrogasnoj zajednici Krapinsko – zagorske županije, Vatrogasnoj zajednici Općine Gornja Stubica te Općini Gornja Stubica.

Predsjednik VZO GS Marko Bigec uputio je čestitke DVD – u na 130 godina djelovanja, istaknuvši kako su se kroz sve ove godine pokazali kao profesionalni na intervencijama, zbog čega su na ponos svih te je tom prigodom DVD – u uručio priznanje ispred VZOGS.

Čestitke je uputio i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. – Sa 130 godina djelovanja, vaše društvo predstavlja nešto posebno, ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, već sigurno i na nivou Hrvatske i na to moramo biti ponosni. Velika je uloga i važnost dobrovoljnog vatrogasnog društva i naše vatrogasne zajednice, u proteklom vremenu u potresu, covid pandemiji, ali i u svakodnevnim problemima, vatrogasci su tu prvi, pomažu i uvijek se na njih možemo osloniti, stoga ponos zbog svega što radite iskazujem u ime svih građana i toplo se nadam da ćete na ovakav način kao i do sada i dalje služiti zajednici te vam od srca hvala svima na svemu što činite za Gornju Stubicu – rekao je Krizmanić.

Rođendan je DVD – u čestitao i gornjostubički župnik Nikola Jurković, a pozdrave županijskog vatrogasnog zapovjednika Marijana Lovrenčića te glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića prenio je predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber. Čestitao je prvo na pokaznoj vježbi. – Ona treba pokazati na imamo vatrogasce, opremu i da znamo s time delati, a to ste pokazali. Čestitke operativcima – rekao je Skuliber, koji je čestitao i puhačkom orkestru koji je proslavio 25 godina djelovanja.

Niz je aktivnosti kojima se vatrogasci bave, a vatrogasni je poziv odavno prevazišao onu 'vatru gasi, brata spasi', tu je široka paleta rada u vatrogastvu, gdje su vatrogasci prvi koji priskaču u pomoć i odvajaju slobodno vrijeme da bi se osposobljavali, a onda i pomagali drugima. Uvijek ima uspona i padova, ali naša široka paleta poslova u vatrogasnom pozivu doprinosi održavanju DVD – ova, gdje je, osim operative, uključen i rad s mladeži i djecom, kao i prevencija. Siguran sam da će mještani Gornje Stubice biti sigurni sve dok imaju ovakve vatrogasce – zaključio je Skuliber te je predsjedniku DVD – a predao plaketu kao poklon koji je, uz 12 tisuća kuna koje svim društvima koja slave više od 100 godina djelovanja, poklanja Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook