Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki iskorak za 5 sjevernih županija: Uskoro potpisivanje razvojnog sporazuma s Vladom

Krapinsko – zagorska županija i njezine općine i gradovi imaju spremno preko 2 milijarde i 100 tisuća kuna vrijednih projekata


 -Pred jednim smo velikim događajem koji će imati ogromne posljedice, ali u pozitivnom smislu, za razvoj Krapinsko – zagorske županije i provedbu strateških projekata koje smo mi sami sebi zadali, osmislili, pripremili u sljedećkoj financijskoj omotnici 2021. – 2027. To je potpisivanje razvojnog sporazuma pet sjevernih županija, Krapinsko – zagorska, Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko – bilogorska i Koprivničko – križevačka s Ministarstvom regionalnog razvoja odnosno s Vladom RH – rekao je danas na konferencji za novinare župan Željko Kolar.

Podsjetio je da je inicijativa oko potpisivanja razvojnog sporazuma krenula još u travnju 2019. godine. Inicijativi su se nakon Čačića i Posavca,  pridružili i župani Bajs i Koren. 12. srpnja u Ministarstvo regionalnog razvoja poslali su pismo namjere, no ministrica Gabrijela Žalac nije reagirala. Uslijedile su požurnice, traženje sastanka s premijerom.  Izmjenjivali su se ministri, došli su izbori i tek u siječnju ove godine ministrica Tramišak ih je obavijestila da prihvaća pismo namjere i da se kreće u pripremu razvojnog sporazuma – izložio je župan kronologiju.

–Razvojni sporazum znači da ćemo mi u strateški sporazum prijaviti preko 2 milijarde i 100 tisuća kuna projekata koji su vezani za županiju i njezine općine i gradove. 90 % tih projekata već sada ima gotovu građevinsku dozvolu i praktički kroz dva tri mjeseca je spremno da se može krenuti s postupcima javne nabave, natječaja ili poziva. S druge strane, tu je još jedan set infrastrukturnih projekata koji su bitni za Krapinsko – zagorsku županiju, vezano prije svega za prometnu infrastrukturu. Govorimo o Lepoglavskoj spojnici, pruzi od Međimurja, preko Varaždina, Lepoglave, Zagorja do Zagreba, o brzoj cesti Varaždin – Krapina, o brzoj cesti Marija Bistrica – Breznički Hum – Popovec, gdje vidite da stojimo već 2 godine. Ovaj razvojni sporazum bi zapravo bio jedna vrsta garancije, ne za sve projekte, ali za dobar dio, da nađe svoje mjesto u novoj financijskoj omotnici i da se on realizira – napomenuo je župan.  

Svaki strateški projekt vrijedan od 100 do 350 milijuna kuna je za županiju neostvariv bez 85 % sufinanciranja EU fondova i podrške države. - Jedino Grad Zagreb sa svojim fiskalnim kapacitetom si može prisuštiti da 15 posto od 350 milijuna kuna financira sam. I mi to možemo za jedan projekt sami, ali smo ih pripremili 4,5,6 takve veličine i to je ono što će nam omogućiti da smo ravnopravni i da imamo jednake uvjete za povlačenje sredstava iz EU fondova  i da se razvijamo u odnosu na druge dijelove Hrvatske. Kad gledate prosječnu plaću u Hrvatskoj, onda vidite da je sjever Hrvatske na začelju, mi kroz provedbu ovih strateških projekata želimo te stvari jednostavno promijeniti – zaključio je Kolar te zahvalio Vladi i premijeru Plenkoviću što su u svoj plan rada u četverogodišnjem mandatu stavili potpisivanje Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske. Podsjetio je da je ovog tjedna u Tuheljskim Toplicama održan sastanak pet župana s predstavnicima ministarstva.

Svi projekti se moraju proslijediti u nadležna ministarstva da se utvrdi da su oni u suglasnosti sa strategijom razvoja RH. -To bi sve trebalo biti napravljeno u roku od dva do tri tjedna i mi nakon toga očekujemo potpisivanje Razvojnog sporazuma s predsjednikom Vlade u roku od najkasnije za mjesec i pol dana – najavio je župan.

 

 Helena Matuša iz  Zagorske razvojne agencije  rekla je das u u području obrazovanja projekti vrijedni više od pola milijarde kuna, u sektora zdravstva i kvalitete života, preko 1 milijarde kuna, a u sektoru mobilnosti i prometa, preko 0,2 milijarde kuna te u sektoru kreativnog i digitalnog društva preko 0,3 milijarde kuna. Dodala je da postoje i međužupanijski integrirani strateški projekti, prvenstveno prometna infrastrukturi, vrijednosti preko 4 milijarde kuna - kaže Helena Matuša.


Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove Vlatka Mlakar  rekla je da svi strateški projekti koje je KZŽ pripremila utječu na rast bruto domaćeg proizvoda, rast zapošljavanja, rast izravnih stranih ulaganja, jačanja indeksa regionalne konkurentnosti, povećanje broja poduzetnika.

Župan je  govorio o prioritetima  i kako se projekti ocjenjuju i financiraju, ali i o novim projektima koje imamo u idejnom obliku, ali nemamo projektno – tehničku dokumentaciju, za što nas 5 županija očekuje  60 mil. kuna za projektiranje novih projekata. - Obuhvatili smo sve, od obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, digitalizacije, poduzetništva i obrta. Mi smo spremni, čekamo poziv premijera da potpišemo razvojni sporazum – zaključio je župan.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook