Prethodni članak
Sljedeći članak

Velike promjene kod polaganja vozačkih ispita

Uvodi se sustav audio i videosnimanja tijeka provedbe vozačkih ispita


Hrvatski autoklub danas je predstavio projekt unaprjeđenja vozačkih ispita, piše HAK Revija. Zajednički projekt Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova provodi se od početka 2021. s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača. Sustav audio i videosnimanja tijeka provedbe vozačkih ispita, koji je uveden, primjenjuje nova tehnološka rješenja. "Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole, ali i sve građane i društvo u cjelini", rekao je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek. "Među prvima u Europi uveli smo polaganje ispita iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila na računalima, što se pokazalo kao veliki iskorak", naglasio je Slavko Tušek, prenosi Index.hr. Dodatno se digitalizirao proces ispita. Uvedena su tablet računala sa satelitskom navigacijom koja povezuju stručne ispitivače Hrvatskog autokluba s informatičkim sustavom. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova to je rezultiralo izdavanjem u realnom vremenu e-uvjerenja o položenom ispitu za kandidate.

"Uvođenjem sustava audio i videosnimanja tijeka provedbe vozačkih ispita činimo novi iskorak", kazao je predsjednik HAK-a Slavko Tušek, naglasivši kako uslijed toga nema novih troškova za kandidate, za vozače i autoškole. "U ovaj projekt uložili smo više od 1.5 milijuna kuna i naše stručne kapacitete, dokazavši svoje znanje i sposobnosti, ali i volju za unaprjeđenje svih naših ključnih procesa. Imali smo jasan cilj – učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim te, na kraju, dati još jedan važan doprinos boljoj osposobljenosti novih vozača i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa", kazao je. Novi sustav ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita iz predmeta Upravljanje vozilom djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita.

Iz HAK-a napominju da će ova modernizacija rukovodećim osobama omogućiti bolji uvid u kandidate te detaljnije analize. O novom sustavu govorio je i državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić. "U trokutu vozač, cesta i automobil, upravo je čovjek najvažnija komponenta jer sa svojim sposobnostima mora procijeniti kvalitetu vozila kojim upravlja te uvjete na cestama. Edukacija i sigurnost mladih vozača su krucijalni, pogotovo kada postanu aktivni sudionici u prometu. Sretni smo da se uvodi snimanje vozačkih ispita jer će to unaprijediti sigurnost cestovnog prometa", kazao je Katić. Prezentaciju o novom sustavu održao je pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr. sc. Sinan Alispahić. "Tijek polaganja ispita i njegova zahtjevnost za kandidate za vozače ne mijenjaju se", kazao je Alispahić koji je, između ostalog rekao kako se ovim promjenama uvezuje u jednu cjelinu tablet računala koja koriste ispitivači sa sustavom audio-video snimanja tijeka vozačkih ispita. Pritom se štiti privatnost i osobni podaci kandidata za vozače. "S ovakvim unaprjeđenjem sustava provedbe vozačkih ispita možemo parirati i najrazvijenijim državama članicama Europske unije", naglasio je Sinan Alispahić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC50 Gračac-Sveti Rok. 0bilazak je državnom cestom DC522 Lovinac-Gornja Ploča- DC1 Udbina-Gračac te obrnuto.  Zbog očevida nakon ugašenog požar na osobnom vozilu na 161.+150 ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program