Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIKA POTRAŽNJA ZA MASKAMA U ZABOČKOM MEDITEXU: 'Kinezi nas traže maske, ali ne možemo prodati, trebaju našim bolnicama'

Pola zalihe medicinskih maski je već isporučeno u hrvatske bolnice i ustanove, dok se druga polovica čuva za normalan rad u bolnicama, za operacije i drugo


Od posljedica zaraze koronavirusom dosad je umrlo 1115 osoba, oboljelih u svijetu je 45 179, dok je u Europi ta brojka na 45 oboljelih. U Hrvatskoj slučajevi koronavirusa nisu zabilježeni, no ljudi se boje da će se virus pojaviti u našoj zemlji pa je u ljekarnama povećana potražnja za medicinskim maskama. Upravo su te zaštitne maske koje sprečavaju širenje kapljičnih zaraza najtraženija roba. U Hrvatskoj se ne proizvode već se uvoze, jer nitko ih ne može proizvesti po tako niskoj cijeni kao zemlje Dalekog istoka.

Poznata zagorska tvrtka Meditex iz Zaboka, koja se bavi proizvodnjom medicinske konfekcije za jednokratnu upotrebu koja se 80 posto koristi u medicini, ali i u industriji te ugostiteljstvu i jedan je od vodećih proizvođača zaštitne medicinske opreme u Hrvatskoj, ima zasada dovoljnu količinu zaliha medicinskih maski za bolnice i domove zdravlja u Hrvatskoj. I oni su ih uvezli iz Kine koja proizvodi 50 posto svjetske proizvodnje zaštitnih medicinskih maski, no s obzirom na izbijanje koronavirusa i veliku potražnju, Kinezi do daljnjega maske ne izvoze.

- Bilo je puno upita u početku od kineskih građana i naših institucija koje bi htjele poslati pomoć u materijalu u Kinu. Kina je naša prijateljska zemlja i žao mi je što im ne možemo pomoći, no mi nažalost nemamo dovoljno tih maski, jer onda bi naše bolnice ostale bez zaštitne opreme. Nastojimo biti pouzdan partner našim zdravstvenim ustanovama. I druge europske zemlje stvaraju si zalihu i ne isporučuju takvu opremu van zemlje. Neke prevelike zalihe se ne mogu ni stvarati jer ti materijali imaju i ograničeno vrijeme trajanja. Dakle, i sami smo ograničeni resursima, s obzirom da novih pošiljaka iz Kine, dok traje ovaj globalni zdravstveni problem, nema. Nadamo se da će se stanje čim prije normalizirati i da ćemo s ovim zalihama uspjeti prebroditi - kaže vlasnik i direktor Meditexa Robert Črnjević. Koliko je potražnja za maskama svjedoči i informacija da je do direktora Meditexa došla vlasnica kineskih restorana u Zagrebu i tražila ga da joj proda 500 tisuća komada maski kako bi ih poslala svom narodu u Kinu.

Mjesečno se, kaže, proda 250 tisuća komada maski. No, ovaj put je ta brojka uzeta u svega tjedan dana. - Ovaj mjesec smo imali milijun i pol maski i pol milijuna ih je u dolasku. One su otpuštene iz Kine prije Božića. Ovih milijun i pol već je dano u zalihu. Nove pošiljke za normalno poslovanje koje su nam trebale biti isporučene u petom ili šestom mjesecu neće stići, tako smo već obaviješteni od našeg dobavljača – istaknuo je Črnjević, naglasivši da s obzirom da to nije njihov proizvod, uvijek nastoje imati osmomjesečnu zalihu tih medicinskih maski kojih sada nedostaje u cijelom svijetu.

Postoje kirurške i medicinske maske za operacijsku salu s 99,98 posto zaštite, dok se ona stopostotna zaštita ostvaruje industrijskom maskom, tzv. 'brnjicom' bijele boje. A, koliko je proizvodnja zaštitne medicinske opreme bitna pokazuje upravo slučaj izbijanja ovakvih ozbiljnih zdravstvenih prijetnji kada potražnja za zaštitnom opremom rapidno raste.

Meditex je dugogodišnji proizvođač medicinske konfekcije koji zapošljavaju 106 radnika, a rade s materijalima u 4 stupnja zaštite. Prvi stupanj je netkani materijal koji se izrađuje od polipropilena i od njega se izrađuju zaštitne kape, ogrtači za posjete u bolnicama te ogrtači koji se koriste u industriji i navlake za cipele. Drugi stupanj zaštite je peteroslojni, također je po sastavu polipropilen i takav se materijal koristi u operacijskim salama i kemijski su tretirani da odbijaju vodu i alkohol. Treći stupanj zaštite je materijal viral barrier iz kojeg se rade kombinezoni koji se proizvode za bolnice, zavode za javno zdravstvo i interventne jedinice MUP-a, a četvrti stupanj zaštite je tzv. nepropusan materijal, nije namijenjen za izradu zaštitne opreme već se koristi za izradu operacijskih plahti.

Meditex je danas uspješno surađuje sa svim kliničkim i općim bolnicama u Republici Hrvatskoj te brojnim privatnim poliklinikama i ordinacijama, farmaceutskom i prehrambenom industrijom, hotelima i restoranima. Tvrtka se i dalje razvija i širi, što potvrđuje stalni porast broja radnika te gradnja nove hale koja je u tijeku. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook