Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIK DAN ZA SŠ ZABOK I ŽUPANIJU: Kreću 66,3 milijuna kuna vrijedni radovi na Regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

Radovi bi trebali završiti za 14 i pol mjeseci odnosno otvorenje bi trebalo biti već iduće jeseni


Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec i direktor tvrtke MDK Građevinar Krunoslav Pavlinić potpisali su danas ugovor o javnoj nabavi za izvođenje 66,39 milijuna kuna vrijednih građevinskih radova na dogradnji i rekonstrukciji Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Jurica Kotarski iz projektnog tima Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu rekao je da je za postupak radova dogradnje i rekonstrukcije Regionalnog centra proveden je postupak javne nabave velike vrijednosti, na koji je pristiglo 8 ponuda. Kao ekonomski najpovoljnija ponuda izabrana je ponuda MDK Građevinar s ostvarenih 100 bodova.

- Današnjim ugovorom podrazumijeva se izvođenje obrtničkih radova, građevinskih radova, elektrotehničkih instalacija, strojarskih instalacija, hortikulture, a rok izvođenja svih radova je 14 i pol mjeseci. Što se tiče usluga projektantskog nadzora, proveden je postupak jednostavne nabave, odabrana ponuda ZIP aArhitektonski studio, koji je izradio glavni projekt. Vrijednost ugovora je 164 tisuća kuna bez PDV – a odnosno 205 tisuća kuna s PDV – om. Za usluge stručnog nazora građenja proveden je otvoren postupak javne nabave male vrijednosti, pristiglo je 8 ponuda, nakon pregleda i ocjena izabrana je ponuda Granda Projekta. Vrijednost je 398 tisuća kuna bez PDV – a, odnosno 497.500 kuna.

- Ovo je veliki trenutak za SŠ Zabok, najveći do 1957. godine kada je škola počela s radom. Kada su počeli radovi rušenja, to je bio vrlo emotivan trenutak za učenike i djelatnike, sadašnje i bivše, a danas smo svi neizmjerno sretni jer počinje izgradnja naših novih prostora – rekla je ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec.


Novi prostori imat će nešto preko 5500 metara kvadratnih, za razliku od početnih 1400 kvadrata. – Imat ćemo 17 učionica, od čega su 3 podijeljene, znači 20 učioničkih prostora koji će biti opremljeni najsuvremenijom opremom. Tu su kabineti za biologiju, kemiju, poznavanje robe, strukovne predmete, hrvatski jezik, matematiku, uvodi se kabinetska nastava, što, na žalost, nismo mogli u starom prostoru. A tu je i ono najvažnije, to su naši kabineti i praktikumi struke. Za ekonomsku struku i njihov sektor tu će biti vježbenička tvrtka, a ono zbog čega je i krenula gradnja, su turističko – ugostiteljski prostori. Dva praktikuma posluživanja i kuharstva za redovnu nastavu i slastičarstva sa svim pratećim prostorima, svlačionice, skladišta, spremišta, zamrzivači i sve ostalo, tu je i trening centar koji će biti mjesto okupljanja i usavršavanja bilo polaznika obrazovanja ostalih, bilo mentora i nastavnika, kako bismo djeci iz ovog sektora koji je izrazito važan za našu županiju i cijelu Hrvatsku pružili najkvalitetnije edukacije, osposobljavanja i usavršavanja. Izgradit ćemo i Akademis, opremljen s 11 soba, a bitan je i enološki podrum koji se planira u okviru struke i za usavštavanja i osposobljavanja – objasnila je Jurec.

Druga faza gradnje obuhvaća dogradnju sportske dvorane na kojoj će biti izgrađeni vanjski sportski tereni. Sve to bit će opremljeno najmodernijom opremom. Rok izvršenja radova je 14 mjeseci i sigurna sam da ćemo se drugu jesen, prije 1. rujna 2023. godine također naći, ali ovaj puta na otvorenju novog Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a jedinog između Osijeka i Opatije. Velika čast i odgovornost je što je takav centar baš u našoj županiji – istaknula je ravnateljica.

Direktor tvrtke MDK Građevinar Krunoslav Pavlinić rekao je da će, s obzirom na dugogodišnje iskustvo tvrtke u građevini, sve radove provoditi prema najvišim standardima struke. - Pošto je projekt društveno značajan, poseban cilj nam je voditi ga na transparentan način u svim fazama radova. Unatoč trenutačnim izazovima na tržištu zbog nabavke materijala i poskupljenja cijena, uvjereni smo da ćemo usprkos tome uspješno provesti ovaj projekt i nadamo se uspješnoj suradnji između svih sudionika u gradnji – rekao je Pavlinić. Uvođenje izvođača u radove planirano je 6. svibnja.


Župan Željko Kolar istaknuo je da je ovo veliki dan, ne samo za SŠ Zabok, već i za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju. – Prijava projekta je bila 2019. godine i u međuvremenu smo preživjeli dva potresa, pandemiju, počeo je rat u Ukrajini, svašta se događa, a ništa od toga nam ne ide u prilog. Ovo je veliki izazov, ali je to izazov kojeg ćemo pozitivno riješiti i realizirati, jer jednostavno drugog rješenja i opcije nemamo. S obzirom da je to europski projekt i da mi imamo rok za završetak radova i sljedeću školsku godinu moramo započeti u novom prostoru, ja sam uvjeren da će izvođač radova, ali i stručni nadzor i projektantski nadzor zajedno s nama investitorima, ali i voditeljima projekta i samom ravnateljicom napraviti apsolutno sve da taj zadatak izvršimo u roku. Našoj djeci predat ćemo jedan moderan Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu, kao regionalni centar, jer pokrivamo i Međimursku županiju, Varaždinsku, Koprivničko – križevačku, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb i to mora biti napravljeno na europskoj razini, a ja vjerujem da i hoće – istaknuo je Kolar.

Dodao je da je će škola preko Krapinsko – zagorske županije dići kredit od 40 milijuna kuna da bi se investicija mogla realizirati. - Imamo i drugi dio projekta, to je soft dio projekta te kompletno opremanje samog centra, koje je vrijednosti još 66,6 milijuna kuna. To je pojedinačno najveća investicija na području KZŽ s naše strane kao investitora, nakon izgradnje Opće bolnice u Zaboku. To je dodatna odgovornost za nas da to odradimo na najbolji mogući način – rekao je župan. Dakle, škola je potpisnik ugovora s ministarstvom, pa škola formalno diže kredit, a otplaćivat će ga Županija kao osnivač same ustanove.

- Mi istovremeno tražimo rješenje za drugu fazu, a to je izgradnja jednodjelne sportske dvorane koja bi trebala biti sastavni dio škole. Zapravo smo s ovih 40 – ak milijuna kuna htjeli završiti i prvu i drugu fazu. U ova dva i pol mjeseca se dogodio toliki poremećaj na tržištu da je cijena porasla zapravo toliko koliko bi koštala ta sporstka dvorana. Naravno, kontaktirali smo sva tri ministarstva koja su uključena u ovaj projekt, to je naše domicilno Ministarstvo obrazovanja i znanosti, Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo turizma. Za sada nismo našli rješenje niti prijedlog s njihove strane na koji bi nam način mogli uskočiti u rješavanje tog problema, ali ja sam uvjeren da ćemo to riješiti. Ako nikako drugačije, onda, kao i često do sada, sami – napomenuo je župan.

Kolar je zahvalio ravnateljici i njezinom timu koji su odradili veliki posao prije nego što se uopće krenulo u taj projekt, a to je da su bili najbokla strukovna škola u Hrvatskoj. -Njihovo bodovanje je zapravo dovelo do tog projekta, zbog toga zahvala svim učiteljicama, profesorima i učenicima škole koji su donijeli do tog rezultata i današnjeg potpisivanja, razvojnoj agenciji, projektnom timu, svima koji su sudjelovali u ovoj priči. Neizmjerno se veselim samom početku radova, idemo korak po korak, a vjerujem da ćemo biti gotovi s radovima na vrijeme i napraviti veliko i svečano otvorenje kakvo projekat i zaslužuje – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook