Prethodni članak
Sljedeći članak

Večer obrtnika udruženja Stubica: Priznanje za 60 godina rada primila Stolarija Lisak

Najveće je udruženje u županiji


Jučer je u Hotelu Matija Gubec održana Večer obrtnika gradova Donja Stubica i Oroslavje te općina Marija Bistrica, Gornja Stubica i Stubičke Toplice. Udruženje je tom prigodom obilježilo i 75. obljetnicu rada, obzirom da se aktivnost Udruženja bilježi od 1949. godine kada je osnovana Podružnica udruženja samostalnih zanatlija sa sjedištem u Donjoj Stubici, a s vremenom podružnica prerasta u udruženje.

Istaknuto je kako se broj obrta povećava iz godine u godinu, pa tako Udruženje trenutno ima 754 aktivnih obrtnika i 5 dobrovoljnih članova, ukupno 66 obrta više od prošle godine i time je najveće udruženje u županiji. Sudjeluju na raznim manifestacijama i humanitarnim akcijama, sportskim susretima te prezentiraju obrtnička zanimanja u osnovnim školama i organiziraju izlete za članove i njihove obitelji, a ponosni su i na dobru suradnju s brojnim prijateljskim udruženjima obrtnika. -Puno je vrijednih, pametnih i sposobnih ljudi utkalo svoj doprinos kako bi danas udruženje bilo ovakvo kakvo jest. Na nama je da nastavimo istim stopama. Naše je udruženje mjesto gdje uvijek možete dobiti savjet, pomoć, informaciju i podršku – istaknula je predsjednica Udruženja Zvjezdana Dekan, dodavši kako je i za ovu godinu u planu organizacija humanitarnog obrtničkog lonca, a nastavit će se i s uređenjem zgrade i okoliša Udruženja. – Zahvaljujem svim članovima kao i članovima vaših obitelji na pomoći i podršci u radu udruženja te vas pozivam da nam se u daljnjim aktivnostima pridružite u što većem broju – rekla je predsjednica.

Ovom su prigodom podijeljena i priznanja obrtnicima za 10, 15, 20 i više godina kontinuiranog obrtništva te zahvalnice onima koji su doprinijeli radu udruženja. Zahvalnice su primili Dubravka i Darko Hanžek, Ivana i Daniel Ivanić, Marija i Dubravko Koščević, Mario Lončarić, Renata Stepan te Natalija i Željko Novak. Povelju za izniman doprinos primio je Nenad Kučiš, dugogodišnji član Udruženja, predsjednik od 2015. do 2022. godine. Priznanje za 10 godina rada primili su: Dorotea Curman Usmiani, Krešimir Tušek, Nikola Mezdjić, Nikolina Crnički, Damir Vojtić, Branko Krsnik, Ljiljana Hižak, Dražen Budiš, Vanda Pižir, Irena Antolković, Darko Osrečak, Marija Vrban, Miljenko Martinić, Marija Vinković, Mario Cukovečki, Irena Grden, Kristina Lež i Stjepan Šimudvarac. Za 15 godina priznanja su primili: Krunoslav Rusan, Danijel Milošić, Freddy Edvard Zrinšćak, Milena Gudan, Otilija Petriško, Vladimir Gorički, Miljenko Čajko-Šešerko, Željko Novak, Mario Haramustek, Marijo Bokun te Mario i Petra Šimunec. Dvadesetu obljetnicu su obilježili: Nenad Kučiš, Gordan Kraševac, Daniel i Davorka Pavlović, Višnja Balaško, Tomislav Škvorc, Damir Tupek, Miljenko Lisak, Lahorka Vešliga, Marko Peštaj, Vladimir Novosel, Silvija Muharemi i Damir Grden. Priznanje za 25 godina rada dobili su: Sanja Lež, Biserka Milički, Katarina Gredičak i Vesna Osrečak.

Priznanja za 30 godina rada primili su: Ivan Lacković, Đurđica Haramustek, Darijo Lisak, Branko Salar, Tomislav Španec, Darko Bosak, Danijela Kučko, Dragutin Topolovec, Marija Paun, Ratomir Kramar, Davor Oremuš, Ivan Pakelj, Božidar Španec, Renata Crnički, Vesna Leško, Enriko Bahmet i Damir Berša. Za 35 godina rada priznanja su dobili: Alojzije Pozaić, Željko Šaban, Ivan Mirt te Krešo i Mladen Lendrec. Za 40 godina rada priznanja su primili: Biserka Jakšić i Damir Pavrlišak, a za 45 godina poslovanja Krešimir Babić.

Veliku 50. obljetnicu obilježili su Sandra Haban iz Marije Bistrice, vlasnica obrta u nasljeđu Foto – video KLIK, obrt za multimediju, koja je obrt naslijedila od svoje majke Višnjice te Vanja Brundula iz Donje Stubice, vlasnik obrta 'Vodolim' kojega je osnovao Vanjin djed Leopold. Autoprijevoz i niskogradnja Košec vlasnika Zdravka Košeca iz Marije Bistrice obilježio je 55 godina rada. Zdravko je obrt preuzeo 2001. godine, a prije njega istom djelatnošću bavio se njegov otac Franjo.

Priznanje za hvalevrijednih 60 godina poslovanja obrta dodijeljeno je obrtu u nasljeđu Stolarska zanatska radnja vlasnice Mirjane Lisak iz Donje Stubice. 1963. godine obrt je osnovao Dragutin Lisak, svekar sadašnje vlasnice Mirjane. 1988. godine obrt nasljeđuje sin Miljenko, a potom ga 2019. godine preuzima Mirjana. U obrtu su zaposlena i njihova djeca.

Svečanosti su uz aktivne i umirovljene članove prisustvovali i brojni gosti, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnici i gradonačelnici, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš i potpredsjednik Dragutin Ulama, kao i predstavnici udruženja obrtnika naše i drugih županija.

Upravo je Kučiš rekao kako je ponosan što je bio na čelu ovog udruženja osam godina te kako mu je drago što je i dalje jedno od najaktivnijih u županiji. Istaknuo je i kako je u županiji 3.200 obrtnika koji zapošljavaju 6.600 radnika, a upravo je nedostatak radnika i dalje najveći problem, zbog čega je važna promocija obrtničkih zanimanja među osnovnoškolcima, što Obrtnička komora provodi kao jednu od aktivnosti. Župan Željko Kolar suradnju s obrtnicima nazvao je odličnom te je istaknuo kako i Županija, kroz stipendije, nastoji potaknuti učenike da upisuju obrtnička zanimanja. Povodom 75. obljetnice Udruženja, predsjednici Zvjezdani Dekan predao je zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook