Prethodni članak
Sljedeći članak

Večer novih popevki: Pljesak Gabi Novak u gledalištu

Sinoć je u festivalskoj dvorani u Krapini održan drugi koncert 56. Festivala kajkavskih popevki


Sinoć je u festivalskoj dvorani u Krapini održan drugi koncert, s novim popevkama, 56. Festivala kajkavskih popevki. Mnogi, čak i oni kojima kajkavski nije najbliži uhu, kažu kako je to bio dobar i umjetnički vrijedan festival! Najbolje je doživljaj festivala na društvenim mrežama opisala jedna gledateljica iz Zagreba: „Lijepo, ugodno, domače, kaj bi više!“


Izvedena je 21 nova popevka, i sasvim je periferno hoće li koja nadživjeti vrijeme. Uostalom, hitovi priliče više zabavnoglazbenim festivalima, kakvi su, primjerice, Zagrebački i Splitski, a Krapinski je regionalni koji njeguje „domaču reč“ kaj , podsjećajući nas „da se ne pozabi“. Uistinu je to bio nadasve lijep koncert, s niskom pamtljivih interpretacija i možda ne bi bilo korektno ikoga izdvajati. Možda čestitati Gabrijeli Hrženjak, koja je hrabro prihvatila dva dana prije festivala zamijeniti pjevačicu koja je otkazala nastup i maestralno otpjevala „Trnoružicu“ Zorana Mišolongina. Ugledni tekstopisac Milivoj Pašiček rekao je:“ To je izvedba za Eurosong!“.


Pljeskalo se svim izvođačima na pozornici, ali i jednoj dami koja je sjedila u gledalištu – legendarnoj Gabi Novak koja je trajno zadužila kajkavsku popevku svojim krapinskim nastupima. Njoj je Margit Antauer namijenila stihove „Vu toploj kmici“, koje je uglazbio njezin negdašnji varaždinski sugrađanin Zvonko Presečki. Gabi je popevku snimila na nosač zvuka , ali je odlučila više se ne pojavljivati na pozornici. Tako je spomenutu popevku na festivalskoj pozornici izvela , sjajno kako ona umije, Danijela Pintarić. Čestitke su zavrijedili svi, od organizatora, Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, do umjetničkoga ravnatelja, dirigenta Siniše Leopolda. I publika koja nije štedjela dlanove. 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook