Prethodni članak
Sljedeći članak

Važne upute o koronavirusu za starije i bolesne koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za starije od 60 godine i bolesne koje su skupine koje su posebno ugrožene koronavirusom


Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za starije od 60 godine i bolesne koje su skupine koje su posebno ugrožene koronavirusom.

Priopćenje donosimo u cijelosti

-Preporuke za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i osobama oboljelim od kroničnih bolesti temeljem dostupnih informacija o COVID-19 bolesti i izjave generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije o rizicima za zdravlje navedenih skupina

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

- Čestu higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20-ak sekundi;

- Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;

- Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,

- Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome,

- Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;

- Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Preporučuje se održavati higijenu svog stambenog prostora –tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost. Također je apelirao da osobe u ovoj dobnoj skupini preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet.

 Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu da osobe u životnoj dobi 60+, ili koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava,  respiratornog sustava ili dijabetesa, da imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije", stoji u priopćenju.

EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 03.03.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 90 663

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 3 124

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK i San Marino, Monako, Švicarska i Andora ) (izvor ECDC): 2 495

Broj umrlih u Europi: 56

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 9

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno devet oboljelih sa COVID-19 bolesti, ukupno 5 oboljela u Rijeci i 3 u Zagrebu te jedan u Varaždinu. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se se zarazio tijekom boravka u Italiji (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC):

Italija (1 835), Francuska (178), Njemačka (157), Španjolska (114), Velika Britanija (40), Švicarska (30), Norveška (25), Austrija (18), Nizozemska (18), Švedska (15), Belgija (8), Hrvatska (8), San Marino (8), Grčka (7), Finska (6), Island (6), Češka Republika (5), Danska (5), Azerbajdžan (3), Gruzija (3), Rumunjska (3), Rusija (3), Portugal (2), Andora (1), Armenija (1), Bjelorusija (1), Estonija (1), Irska (1), Latvija (1), Litva (1), Luksembourg (1), Monako (1) i Sjeverna Makedonija (1)

Od ostalih zemalja svijeta Hrvatski zavod za javno zdravstva izdvaja Južnu Koreju sa 4 812 oboljelih, Japan (254), Singapur (108), Hong Kong (745) i Iran (1501).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Oprez je potreban: -zbog požara na vozilu na autocesti A1 na 460. km između čvorova Vrgorac i Ravča u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h, -zbog životinje (uočena je srna) na autocesti A4 Goričan-Zagreb na 72. km između čvor...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program