Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasci otkrili kakva sve 'čudesa' nalaze u dimnjacima u Zagorju: 'Očistite ih'


Sezona grijanja sa sobom donosi i potencijalne opasnosti od požara. Iako su sva kućanstva dužna pripremiti svoje dimnjake i ložišta za sezonu te pozvati odnosno pustiti dimnjačara da obavi posao, kako ne bi došlo do problema, ipak neki građani to propuste napraviti.


Porast
Stoga smo pitali Marijana Lovrenčića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, koliko se proteklih godina dogodilo požara dimnjaka, raste li ili se smanjuje taj broj te koji su savjeti građanima da do neželjenih situacija ne dođe. Kako kaže, 2020. godine zabilježeno je 29 vatrogasnih intervencija požara na dimnjacima u Zagorju, a potom brojke dosta rastu, pa ih je tako 2021. godine bilo 60, a prošle godine čak 65. Samo do sada u ovoj je godini zabilježeno 28 takvih intervencija. - Brojke su velike. Porast u 2021. i 2022. godini je sigurno i zbog toga jer su ljudi više koristili peći i ložišta na drva zbog porasta cijena energenata, a nisu se pridržavali osnovnih preventivnih mjera – kaže Lovrenčić.


Mali ulog, koji može spriječiti veliku štetu
A da bi se to spriječilo, obavezno je prije početka grijanja potrebno provjeriti stanje dimnjaka te ga očistiti i po potrebi sanirati. - Također je potrebno provjeriti i stanje spojnih cijevi koje spajaju ložišta i dimnjake te očistiti sva ložišta. Bilo je slučajeva da zbog dugog nekorištenja dimnjaka u njemu i ptice naprave gnijezda, a bilo je i slučajeva kad smo tamo znali zateći gnijezdo stršljenova. Od dimnjaka, ložišta i dimovodnih cijevi odmaknite sav zapaljiv materijal – savjetuje Marijan Lovrenčić, dodavši da svaka jedinica lokalne samouprave ima dimnjačara koji ima koncesiju za to područje pa apelira na građane da u interesu svoje sigurnosti i preveniranja veće materijalne štete dopuštaju preglede dimnjaka i redovno čišćenje. - Zaista je mali ulog, a može se spriječiti velika materijalna šteta – ističe.


Čađa u dimnjacima gori jako velikim intenzitetom i razvija velike temperature te je u slučaju požara dimnjaka moguć prijenos topline na zidne obloge ili drugi zapaljivi materijal koji se nalazi u blizini te lako može doći i do požara objekta. Ukoliko koristite plinska trošila za grijanje, također treba provjeravati dimnjake, dodaje vatrogasni zapovjednik. I na kraju, ako na žalost, ipak budete te nesreće da vam se desi požar, evo što trebate učiniti. - U slučaju požara, odmaknite peć ili štednjak od dimnjaka, pokušajte zatvoriti ulaz u dimnjak mokrim krpama i nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112. Nikako ne gasite požar dimnjaka vodom! – savjetuje Marijan Lovrenčić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook