Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasci i ove godine hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj

Održano 21. vatrogasno hodočašće u Mariju Bistricu


U nedjelju je u Mariji Bistrici održano 21. vatrogasno hodočašće. Središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca, predslavio je preč. Toni Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, a nakon mise uslijedio je i tradicionalni vatrogasni križni put bistričkom kalvarijom. Hodočašće je održano uz poštivanje epidemioloških mjera, a ove godine, sukladno situaciji okupilo se manje vatrogasaca, dvostruko manje od uobičajenog iz 11 županija i grada Zagreba. Prije samog misnog slavlja, a nakon himni vatrogasce su pozdravili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i župan KZŽ Željko Kolar te potpredsjendik Vlade i ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović, ujedno izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

 

 

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako mu je izuzetna čast  biti ovdje - Ovo je prilika da im se zahvalimo za sve ono što čine 365 dana u godini i posebno ove godine jer su bili jedna od vodećih snaga cjelokupnog sustava civilne zaštite u nošenju, s jedne strane borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj, a s druge strane sjećamo se njihove ogromne uloge u saniranju šteta koje su izazvane potresom u Zagrebu. Ovo je inače mjesec vatrogasaca, ove godine sv. Florijana nismo mogli obilježiti zbog mjera restrikcije, ali učinili smo sve zajedno s vatrogascima, sa zdravstvenim sustavom, s cjelokupnim sustavom civilne zaštite da evo već u svibnju možemo organizirati hodočašće i zahvaliti se jedni drugima na svemu što smo učinili. Ovo je velik dan za hrvatsko vatrogastvo jer ona energija koju su pokazali u borbi protiv korone, u borbi i suočavanju s posljedicama potresa, govori o tome da su to humani ljudi, solidarni ljudi, dobri ljudi, i zbog toga smo danas svi skupa ovdje - rekao je Božinović.

- Vatrogastvo je u Krapinsko-zagorskoj županiji način života već 150 godina. Kad prođemo po zagorskim bregima, po našim selima i mjestima, teško da bi mogli naći i jednu kuću u kojoj bar netko nije bio član vatrogasnog društva - to je jedna velika vrijednost što su kroz čitavu povijest uspjeli postići samo vatrogasci. Iz dana u dan pokazuje se kako su vatrogasci najveća snaga u Republici Hrvatskoj. Oni se već odavno ne bave samo gašenjem pozara i nema ni jedne elementarne nepogode, a da vatrogasci nisu na prvoj crti bojišnice, na čemu Vam se zahvaljujem u ime svih stanovnika Krapinsko-zagorske županije" - poručio je župan Željko Kolar.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako je hodočašće odrađeno sukladno svim epidemiološkim mjerama.  - Od srca hvala svima danas ovdje i hvala vama svima koji zaista ovo dobro izvještavate i dajete našim ljudima u javnosti kako vatrogasci to rade - napomenuo je zapovjednik.

Načelnik općine Marija Bistrica rekao je kako moramo biti zahvalni Majci Božjoj Bistričkoj da u Mariji Bistrici nije bilo nijednog zaraženog koronavirusom i da potres nije nanio mnogo štete.  - U tim teškim vremenima upravo vi vatrogasci ste bili i vjerujem da ćete biti stup, oslonac, pomoć, kako bi prebrodili što lakše ova krizna vremena - rekao je Milički.

 Uz njih hodočašću su između ostalih prisustvovali predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, izaslanik MORH i OS RH brigadni general Krešo Tuškan, pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Damir Trut, predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, predsjednik VZ KZŽ i VZO Marija Bistrica Stjepan Skuliber i zapovjednik VZ KZŽ Marijan Lovrenčić, načelnik Policijske postaje Donja Stubica Ivica Krivak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek, zapovjednik VZO Marija Bistrica i predsjednik DVD-a Marija Bistrica Velimir Babić, zapovjednik DVD-a Marija Bistrica Filip Hajster te broji drugi dužnosnici županijskih, općinskih i gradskih društava. Misu je pjevanjem uveličao domaći župni zbor iz Marije Bistrice, pod ravnanjem don Ivana Marčića, a himne je izvela i vatrogasce u procesiji dopratila Limena glazba KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook