Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasci će dobiti prostor za dežurstva, ali i po potrebi za smještaj 20 ugroženih osoba

DVD Bedekovčina ulazi u veliki projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma, vrijednog 9,5 milijuna kuna


Oni koji su uvijek tu, spašavaju nas i našu imovinu, naši vatrogasci, rijetko se odlučuju na izradu projekta kojim bi povukli europski novac. No, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina izradilo je, nositelj je i već je dobilo suglasnost Općine za prijavu izrađenog projekta 'teškog' čak 9,5 milijuna kuna, a vodit će ga sami vatrogasci tog vatrogasnog društva s obzirom na dosadašnja iskustva samog predsjednika Željka Odaka i na stručni kadar u DVD-u koji je već vodio velike investicije.

Riječ je o projektu dogradnje i rekonstrukcije vatrogasnog doma DVD-a Bedekovčina. Predsjednik DVD-a Bedekovčina, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina Željko Odak objasnio je da se radi o dogradnji vatrogasnog doma površine oko 600 četvornih metara. 'U tom prostoru bit će prostor za dežurstvo i boravak operativnih vatrogasaca s mogućnošću prenoćišta i odmora u slučaju zahtjevnije vatrogasne intervencije kao i smještaj do 20 pripadnika ili ugroženih osoba za vrijeme većih akcidenata ili ugroženih situacija kao potres, elementarne nepogode i slično. 'Uz to bit će tu i prostorije za presvlačenje operativnih vatrogasaca, garderobe, prostorije za sanitarni čvor, za pripremu i posluživanje jednostavne hrane te prostorije za vježbu i edukaciju, seminare i tečajeve dobrovoljnih vatrogasca i vatrogasne mladeži kao i svih mještana i udruga s područja općine Bedekovčina, kako je to i do sada uvijek bilo, a sada će to biti suvremenije, bolje i opremljenije nego do sada, objasnio nam je predsjednik Odak.

Planovi u bili sasvim drugačiji


Naime, kad se gradio vatrogasni dom u Bedekovčini, davne 1985. godine, bilo je niz lokacija i u dogovoru s tadašnjom Mjesnom zajednicom Bedekovčina odabrana je lokacija 'stare škole' jer se znalo da će ta škola preseliti novoizgrađenu školu u Malekovec. Planiralo se tada da se i prostor te škole prilagodi za boravak, smještaj i učenje vatrogasaca. No, kako znamo, promijenili su se vlasnički odnosi i vatrogasci nisu uspjeli dobiti staru školu. Tako sada imaju jedan prostor koji se sastoji od velike dvorane i garaža što nije dovoljno za rad vatrogasaca. 'Naime, u zimskim vremenima dosta je skupo da se u prostoriji od 200 kvadrata održavaju seminari, sastanci i uopće nemamo prostor ni ured za rad vatrogasaca. Već sada, kad bi trebalo organizirati nekakvo dežurstvo vatrogasne službe nemamo nikakav prostor. Štoviše, sad je smanjen i jedan prostor garaže i jedno vozilo je vani kako bi imali prostor za nekakve sastanke, odlaganja arhive i ostalih potreba. Dakle, dogradnja nam je nužno potrebna i time ćemo poboljšati uvjete, a bit će tu i prostorija za fitnes budući da je poznato da imamo puno natjecateljskih ekipa u svim kategorijama, osobito smo poznati s radom s vatrogasnom mladeži koja se praktično sada nema gdje okupljati niti zimi gdje vježbati što se sada prekida, a ovom dogradnjom će im biti omogućeno kroz prostoriju za vježbanje njih i odraslih, objasnio je Željko Odak.


Zbog zgrada potrebne i auto ljestve


Kako je poznato, DVD Bedekovčina je i prerastao nekakve granice lokalne samouprave vezano uz opremu i vatrogasna vozila jer imaju malo i velike navalno vozilo, autocisternu i dva kombi vozila za prijevoz vatrogasca, mladeži, ali i drugih udruga. 'Ta sva vozila trenutno nemaju prostora za smještaj, a ovom dogradnjom stvorili bi prostor za njihov smještaj i za auto ljestve koje namjeravamo nabaviti u budućnosti jer je sve više potreba i za tim osobito u Bedekovčini gdje ima nekoliko viših zgrada, a pokazalo se da u slučaju potresa te su auto ljestve neophodne, kaže Odak. Projekt će se financirati kroz mjeru 7.4.1., namjeravaju ga prijaviti na Natječaj iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. – 2027. godine, Mjera 0.7 'Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima. Naime, kroz tu mjeru je osigurano oko 49 milijuna kuna baš za izgradnju vatrogasnim domova i predsjednik Odak je uvjeren da će to i uspjeti jer to je velika želja vatrogasaca još od 1997.odine kad se izgradio sadašnji dom. Kad je riječ o financiranu, morat će se dogovoriti ili s Općinom Bedekovčina, ali postoje i druge mogućnosti i saznanja od drugih društava koji su dizali kredite i onda rješavali s općinama da im se taj novac vrati. Društvo treba uložiti oko 10 % investicije.


Općina je dala suglasnost i pomaže


Prema procjenama predsjednika Odaka sredstva će se dobili krajem ove ili polovicom iduće godine, a rok za završetak radova planiran je u godinu ili godinu i pol dana. Uvjeren je da je projekt takav da će dobiti maksimalni broj bodova, naravno osim onih koji se nalaze u područjima posebne državne skrbi. Inače DVD- Bedekovčina ima oko 140 vatrogasaca, to je središnje vatrogasno društvo koje ima područje odgovornosti za čitavu općinu Bedekovčina, imaju 30 operativnih vatrogasaca, a zakon je predviđeno 20, 14 vozača, 4 novija vatrogasna vozila i opremu za spašavanje iz prometnih nezgoda, požara i vatrogasne intervencije. ?Nadam se da kad će se na području županije raditi vatrogasni plan da ćemo biti jedan od stožernih društava za ovo područje, kaže Željko Odak. Poznato je i da je DVD Bedekovčina uglavnom dođe prije na mjesto nesreće nego JPV što je logično jer imaju svu opremu i puno su bliže pa se često i dogodi da se procjeni da JVP ne mora izlaziti. Inače s JVP imaju dobar odnos, ali isto tako imaju i stručan kadar sposoban za sve izazove. Suradnja postoji i s drugim DVD-ovima s obzirom na činjenicu da bi primjerice DVD-u Stubici trebalo puno više vremena da dođu do Lepe Vesi ili Vučaka, a DVD Bedekovčina je pet minuta do tamo. Osim suglasnosti Općine na ovaj projekt predsjednik Odak ističe i kako im Općina pomaže i više od zakonski propisanih iznosa, pa je i sada u rebalansu izdvojila 250.000 kuna za pripremne radnje projekta.

Sreća i nesreća u prošlogodišnjoj tragediji na jezerima


S obzirom na činjenicu da je nedavno bila godišnjica velike tragedije na Bedekovčanskim jezerima kada su u njima izgubljena dva mala života, predsjednik Odak žali što vatrogasci u Bedekovčini nemaju ni opreme niti su educirani za takve intervencije. Trudi se pronaći neki polovni brod koji bi bio cijelo vrijeme usidren na jezerima. Do sad se to još nije uspjelo, ali upozorava da u slučaju da se Bedekovčanska jezera pretvore u kupalište, treba razmišljati io spasilačkog službi, ali i da se opremi DVD Bedekovčina kroz obuku da može sudjelovati u takvim aktivnostima. 'Tada smo imali sreće, a imali smo i puno nesreće jer nam je prilikom dolaska na mjesto intervencije bila zatvorena željeznička rampa i tu smo čekali četiri minute koje su možda bile sudbonosne za tu djecu. Naši vatrogasci bez ikakve opreme samo s užetom skočili su u vodu i uspjeli ih u kratkom roku, koliko je to bilo moguće, s obzirom na zamućenost jezera, izvući. Nažalost, to nije imalo nikakvog efekta jer su ta djeca preminula što je ostavilo i na nas određeni trag, ali evo, nitko nije tražio psihološku pomoć. Sreća je bila ta što su to bili mladi dečki, mladi vatrogasci koji su skočili u vodu i mogli intervenirati, ispričao nam je o prošlogodišnjoj tragediji na jezerima Željko Odak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Opasnost je od naleta na predmet na kolniku na autocesti A7 između tunela TRSAT i tunela ŠKURINJE I u smjeru GP Rupa. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.  Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zbog radova i privreme...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program