Prethodni članak
Sljedeći članak

Varaždinski župan: ‘Pred zidom smo, moramo birati tko će živjeti, a tko umrijeti. Hitno trebamo respiratore‘

- Došli smo do točke pucanja. Zaraženih je puno, mi respiratora nemamo, Dubrava ne prima. U mat-poziciji smo. Gdje da smjestimo ozbiljno bolesne? Jedino je rješenje raditi odabir tko će na respirator. Tko neće, a treba, umire - dramatična je situacija u Varaždinskoj županiji


Koronavirus poharao je Varaždinsku županiju, župan Radimir Čačić je alarmirao. - Pred zidom smo. U situaciji da moramo birati tko će živjeti, a tko umrijeti. Nemamo izbora - upozorio je varaždinski župan Radimir Čačić za Jutarnji.

Ove riječi je elaborirao. - Došli smo do točke pucanja. Zaraženih je puno, mi respiratora nemamo, Dubrava ne prima. U mat-poziciji smo. Gdje da smjestimo ozbiljno bolesne? Jedino je rješenje raditi odabir tko će na respirator. Tko neće, a treba, umire - dramatična je situacija u Varaždinskoj županiji.
Varaždinska županija u ponedjeljak je imala 192 novooboljela, na bolničkom je liječenju njih 82, deset je na respiratoru. Više nego dvostruko je to veći broj od ostale tri sjeverne županije ukupno. Bolnica ima 12 respiratora, koji su s toliko novozaraženih, danas već vjerojatno u upotrebi.
Iskustvo pokazuje da 10 posto zaraženih mora u bolnicu na kisik, a 10 posto od njih na respirator.
Istovremeno, upozorava Čačić, u Hrvatskoj je "na stotine neiskorištenih respiratora".
Zbog toga je Varaždinska županija hitno od Ministarstva zdravstva zatražila mobilizaciju svih respiratora u državi.
- Hitno ih trebaju poslati kome trebaju. Nema vremena za sastančenja. Traže se prava, sistemska rješenja - zahtijeva.
- Respiratori se oslobađaju kad pacijent umre ili kad ozdravi. Na žalost, uglavnom kad umre - kaže župan.
U ponedjeljak je ministar Beroš obećao Varaždinu u dva dana poslati još tri respiratora, a župan Čačić iskoristit će takozvani "Fond župana", u kojemu je milijun kuna županijske rezerve, i kupiti pet novih respiratora koji su jutros trebali biti instalirani.
Time bi Varaždinska županija imala ukupno 20 respiratora.
S brzo rastućim brojem zaraženih, župan se pita hoće li i to biti dovoljno. No izbora, kaže, nema. Od 905 aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji, njih 840 evidentirano je u zadnjih tjedan dana.
Budući da je Opća bolnica Varaždin već danima puna, pacijenti s covidom-19 smještaju se u ispostavu Klenovnik, a od danas je aktiviran i jedan obiteljski Dom za starije.
Korisnici palijativne skrbi u Novom Marofu bit će preseljeni u Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice kako bi i marofske sobe s kisikom bile na raspolaganju pacijentima s covidom-19.
- Ovo je svima opomena. Zaraženih je sve više, izgubili smo kontrolu nad širiteljima. Nužno je definirati točku na kojoj moramo započeti s novim mjerama - zaključuje Radimir Čačić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook