Prethodni članak
Sljedeći članak

VARANJE NA DRŽAVNOJ MATURI: 'Ako smo već u školi tolerantni na takve stvari, to će se u budućnosti preslikavati. I to je vrsta korupcije'

Ima li u Zagorju prepisivanja i kako komentiraju slučaj iz Gospića provjerili smo u dvije zagorske srednje škole.

  • foto: arhiva (drzavnamatura.com)

    foto: arhiva (drzavnamatura.com)


Bliže se rezultati državne mature, a kako svake godine postoji neke nepravilnosti i komplikacije, ni ova nije izuzetak. U nekoliko škola diljem Hrvatske desili su se slučajevi prepisivanja, a najnoviji je zanimljiv po tome što je prepisivanje prijavio učenik koji je Nacionalnom centru tužio profesorica koja ih je čuvala u gimnaziji u Gospiću tijekom ispita iz matematike te dopustila prepisivanje.

Ima li u Zagorju prepisivanja i kako komentiraju slučaj iz Gospića provjerili smo u dvije zagorske srednje škole.

-Svi nastavnici moraju znati pravila i tih se pravila treba držati, kaže ravnateljica Gimnazije A.G. Matoša Zabok Bibijana Šlogar, dodajući da je situacija vrlo sterilna što se pravila tiče. – Prepisivanja ne može biti ako nastavnik to ne dopusti. U svome predmetu nastavnik ima određenu autonomiju, ako to želi i misli da to može raditi od svog predmeta, on na nekom testu tijekom godine dopusti da se prepisivanje ponekad događa, to nije tajna. Ali tako nešto dozvoliti na ispitima državne mature je prijestup. Svi učenici u cijeloj Hrvatskoj moraju u jednakim uvjetima imati priliku na jednaki način pisati ispite. Kod nas prepisivanja nema. To su vrlo osjetljive stvari koje se jako brzo doznaju. Jednom djetetu se šapne, drugo dijete gleda. Pravila su stroga i nema odstupanja – ističe ravnateljica.

ravnateljica Bibijana Šlogar

 Dodaje da uvjeti pisanja državne mature moraju biti sterilni i da mora biti potpuni mir. - Ako su neki radovi oko škole planirani, u danima mature ih ne izvodimo, ako izvođač nešto radi, zatražimo da se to napravi u popodnevnim satima, da ne bude buke – ističe Bibijana Šlogar.

-Definitivno to ne odobravam i to je nešto što treba spriječiti jer na taj način šaljemo krivu poruku učenicima, jer ako smo već u školi na neki način tolerantni na takve stvari, to će se danas sutra u budućnosti preslikavati u nekim drugim situacijama. Tako da je to isto po meni jedna vrsta korupcije. U svakom slučaju nijedan odgojno obrazovni djelatnik ako promišlja za dobrobit djeteta sigurno neće reći da je to ispravno - komentirala je ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić.

 Na pitanje kako bi ona reagirala kaže kako postoje određena pravila koja su propisana na ispitima državne mature i jasno se zna kako profesor u takvoj situaciji treba reagirati. - Mislim da bi to svaki djelatnik od nas napravio. Ali evo, događa se. Postoje očito određeni pristupi, ali i drugi interesi kroz to – rekla je Šarić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook