Prethodni članak
Sljedeći članak

'Uzorna seoska žena nije više ona koja se " 24 sata kupa u znoju " i ne zna dalje od štale i koca'

U Ozlju je proteklog vikenda održan 20. Izbor za najuzorniju seosku ženu. Veliki pljesak okupljenih u odnijele su predstavnice Krapinsko-zagorske županije - Danica Bajs iz Marije Bistrice i Ines Kuna Lihtar iz Budinščine.


Danica Bajs je nositeljica OPG-a koji se bavi proizvodnjom misnog vina. Uzgaja i žitarice, povrće, orahe, lješnjake i stabla crnogorice. Članica je Udruge Hrvatska žena Marija Bistrica, volontira u Župi i pjeva u župnom zboru, bavi se frizerskim poslom, peče torte i kolače te već niz godina organizira biciklijadu Selnica Gusakovec. Udana je i majka troje djece.

Ines Kuna Lihtar je predsjednica udruge Gotali koja čuva tradiciju, običaje i stare zanate, a najpoznatija je po manifestaciji Tak se negda pri nami delale. Radi kao odgojiteljica, vodi OPG za svoje potrebe i obiteljsku tvrtku. Ines je i predsjednica Mjesnog odbora Gotalovec i Topličica te i na taj način doprinosi boljem i kvalitetnijem životu na selu. Udana je i majka dvoje djece. Među 20 uzornih seoskih žena iz 14 županija i Grada Zagreba, najuzornijom je proglašena Svetlana Bastalić iz Virovitičko-podravske županije.  Ines Kuna Lihtar osvojila je četvrto mjesto i priznanje za najbolju prezentaciju individualnog prezentiranja starih zanata, što je, istaknula je. potvrda za rad i trud cijele Udruge Gotali.

- Odlučila sam se na ovo natjecanje da razbijem predrasude o seoskoj ženi  i kakva bi ona trebala biti i možda na taj način potaknem mlade žene i obitelji da ne bježe u grad nego ostanu na selu. Jedna moja članica veli da su prije žene bile više bite nego site,  a današnja moderna seoska žena ima OPG, zaposlena je, poduzetnica je, može imati OPG,  može biti poduzetnica, aktivna u politici i društveno - kulturnom životu.  Uz sve ovo ima obitelj koja ju podržava,  ravnopravna je i vodi brigu o sebi. Šopingira,  uređena je,  ima prijatelje s kojima se druži. Polako koračamo prema " rezanju " stereotipa seoske žene i da je uzorna seoska žena ona koja se " 24 sata kupa u znoju " i ne zna dalje od štale i koca i naravno, sve to pod budnim okom muža ili svekrve – ispričala je.

Dojmovi su odlični, ističe Ines. - Svaka od 20 žena je za mene najuzornija seoska samim time što su se odlučile na ovaj izbor i time su izašle iz anonimnosti i same sebi dale na vrijednosti jer žena je najvažniji faktor sela. 20 žena iz različitih krajeva Hrvatske,  20 različitih narodnih nošnji,  20 različitih štandova sa raznim domaćim proizvodima Naš štand je bio skroman, a opet bogat jer smo prezentirali našu tradiciju i naše običaje.  Zagorci su oduvijek siromaki,  ali bogata srca. Naravno da su uz mene bili moji Gotali te smo zajedno pripremili jedan mali igrokaz, kako je rekla jedna članica žirija. Uz mene je bilo 45 ljudi. Naravno i moja obitelj koja je stup svega i koja je zaslužna za sve ovo što sam ja. Pokazali smo kako se melje na žrvanj,  ružđi kuruza,  redi vrhnje,  valjaju plafte; stari alati,  domaći kruh,  orehnjača,  pekmeznjača,  rakija i naravno zagorski puran i zagorski mlinci, zlijevka – istaknula je.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook