Prethodni članak
Sljedeći članak

Uz predavanje i tjelovježbu, Humčani nastavili s projektom “Prevencija i liječenje demencije”

Uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja održano je još jedno od ukupno 20 predavanja u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“ Općine Hum na Sutli


Uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja održano je još jedno od ukupno 20 predavanja u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“ Općine Hum na Sutli, ovoga puta pod vodstvom doktorice Marije Kolačko, specijalistice obiteljske medicine koja je svoj radni vijek provela kao liječnik u ordinacijama obiteljske medicine, ali i obnašajući i mnoge društvene i socijalne uključenosti u jedinicama lokalne samouprave na području Varaždinske županije.

 

Predavanjem pod nazivom „Demencija na drugi način“, kao što sam naziv govori, doktorica je pristupila bolesti demencije na jedan sasvim drugačiji način. Govoreći o bolesti prvenstveno iz svog vlastitog iskustva, doktorica je uspjela prenijeti teškoće s kojima se susreće oboljela osoba, kao i njena obitelj. Pojasnila je također i kakvi su postupci te promjene u življenju, načinima prehrane, fizičkim i mentalnim treninzima te socijaliziranju. Primjerom kroz kratku igru, odnosno testiranje vezano uz filijateliju doktorica je pokazala kako se može raditi na mentalnom zdravlju te time prevenirati bolest. Predavši važnost svih dionika u prevenciji i ranom otkrivanju te dijagnosticiranju, liječenju i zbrinjavanju oboljelih od demencije, doktorica je predavanje zaključila mišlju kako „na mladima svijet ostaje, a na starijima svijet opstaje.“

 

Nakon predavanja ponovo se nastavljaju 60-minutne radionice vježbanja s fiziotarapeutom Ivanom Žerjavom čime se ugodno upotpunilo predavanje dr. Kolačko budući da je redovita tjelesna aktivnost važna bez obzira na dob i razinu kondicije. Takve tjelesne aktivnosti tijekom života smanjuju rizik za pojavu demencije, a tjelovježba i rekreacija su vrlo korisne jer oslobađaju endorfine koji mogu podići raspoloženje, uzevši u obzir činjenicu da oko 5-23% ljudi s demencijom prolazi i kroz depresiju. I iako nije pokazano da vježbanje potpuno vraća pamćenje, ono poboljšava sveukupne misaone procese i kognitivno funkcioniranje.

 

Sva predavanja i radionice u sklopu ovog projekta su u potpunosti besplatne i dostupne svima. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici „Prevencija i liječenje demencije“.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook