Prethodni članak
Sljedeći članak

Ustavni sud se oglasio o listama za izbore: Jedna lista nije prihvaćena


Foto: Pixsell

Državno izborno povjerenstvo u subotu je objavilo kako je zaprimilo ukupno 165 pravovaljanih lista, a na izbore ide ukupno 2.277 kandidata. Međutim, još isti dan stigla je žalba.


“Jedna stranka nije prošla test kandidature”, rekao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski i dodao:

“Radi se o stranci Demokršćani. Odredba zakona je jasna te govori da pravo kandidiranja imaju stranke koje su registrirane u RH na dan odluke predsjednika Republike, a to je bio datum 15. ožujka. Uvidom u registar smo vidjeli da je stranka Demokršćani registrirana 19. ožujka. Oni su podnijeli zahtjev početkom ožujka, ali nisu registrirani u roku. I sad su uložili žalbu Ustavnom sudu preko DIP-a. Oni imaju rok od 48 sati riješiti ovu žalbu, mi je šaljemo odmah večeras.”

Ustavni sud donio je odluku o žalbi u ponedjeljak. Žalba je odbijena i kandidacijska lista Demokršćana nije prihvaćena:

“Kandidacijska liste političke stranke Demokršćani za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u I., II., III., V., VI., VII., IX., X. i XI. izbornoj jedinici te kandidacijske liste političke stranke Demokršćani i Nezavisne liste Višnjan u VIII. Izbornoj jedinici – neprihvaćanje.”

Na upit N1 o eventualnim drugim nepravilnostima, Ustavni sud sve što je zasad imao reći u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora izrekao je u Upozorenju od 18. ožujka 2024 godine, odgovorio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook