Prethodni članak
Sljedeći članak

Ustavni sud pokrenuo postupak ocjene Uredbe o komunalnom otpadu

Udruga gradova u RH podnijela je Ustavnom sudu Republike Hrvatske Prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom RH


Udruga gradova u RH podnijela je Ustavnom sudu Republike Hrvatske Prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom RH smatrajući da je Uredba protivna temeljnim pravima i slobodama zajamčenim Ustavom, a posljedično i temeljnim načelima na kojima počiva sustav gospodarenja komunalnim otpadom te je potaknula i druge gradove da pokrenu postupak. Stoga je i Grad Pregrada podnio Ustavnom sudu Republike Hrvatske Prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom RH smatrajući da su ustavnopravno neprihvatljive i kontradiktorne.

Naime, sukladno izmjenama Uredbe iz 2019. godine, gradovi i općine bili su dužni uskladiti svoje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu navedenih izmjena Uredbe, odnosno od rujna 2019., a ukoliko to ne učine, predviđene su kazne za jedinice lokalne samouprave tj. gradonačelnike u iznosu od 30.000,00 do 100.000,00 kn. Tako je i Grad Pregrada bio dužan odrediti iznos fiksne naknade kako bismo izbjegli kazne. Kao Grad odlučili smo podići ustavnu tužbu, odnosno prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom RH kako bismo zaštitili naše sugrađane.

Povodom svih do sada podnijetih prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Ustavni je sud na sjednici održanoj 29. siječnja 2020. donio Rješenje kojim je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i njezinih izmjena te donio privremenu mjeru kojom se obustavlja izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju izmjena Uredbe iz 2019. godine do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

No, potrebno je naglasiti kako navedenim Rješenjem Ustavnog suda svi opći i pojedinačni akti koji se poduzimaju na temelju same Uredbe iz 2017. godine ostaju na snazi, a privremeno se obustavljaju samo akti doneseni na temelju izmjena navedene uredbe.

Što se tiče cjenika za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada na području grada Pregrade, on je donesen na temelju Uredbe iz 2017. godine. Naime, koncesionar Eko flor plus, koji vrši uslugu prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada za područje grada Pregrade temeljem Ugovora o koncesiji, novi cjenik dostavio je 8. srpnja 2019. godine temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom na što se gradonačelnik Pregrade nije očitovao zbog nezadovoljstva s postojećom Uredbom na koju je upozoravao kao zastupnik u raspravama u Hrvatskom saboru te kroz pitanja ministru zaštite okoliša i energetike. Kako se gradonačelnik Pregrade nije očitovao na navedeni cjenik u propisanom roku od 15 dana, sukladno čl. 33. Zakona o gospodarenju otpadom, cjenik je postao važeći te se kao takav mogao primjenjivati kao da je dana suglasnost. Zbog zakonskih odredbi koje omogućavaju koncesionaru podizanje cijena bez naše suglasnosti, cjenik se počeo primjenjivati od 1. prosinca 2019.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook