Prethodni članak
Sljedeći članak

Uspješno završen projekt ReCeZa!


Srednja škola Zabok provodi projekt pod nazivom „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“. Cilj ovog projekta je transformacija SŠ Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo, namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Danas je održana završna konferencija povodom tog uspješno realiziranog projekta. Na početku konferencije, uzvanicima se obratila Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko -  zagorske županije, naglašavajući važnost provedbe projekata kao što je ovaj, radi razvitka sektora turizma i ugostiteljstva.

- Završna konferencija projekta ReCeZa označava uspješan završetak ovog sjajnog projekta za Krapinsko-zagorsku županiju i regiju sjevera te sjevero-zapadne Hrvatske. Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu predstavlja izvrsno središte za srednjoškolsko obrazovanje u ovim sektorima, ali i mjesto edukacije, susreta, razmjene iskustava te centar inovacija, kreativnosti i izvrsnosti. Projekt nam je pružio brojne naučene lekcije, vrijednu mrežu suradnika te ojačao naše kompetencije. Spremni smo raditi na izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu te pridonositi dobrobiti domaćih gostiju sjevero-zapadne Hrvatske – rekla je Petek.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, i Veronika Kolman, voditeljica CUT-a, predstavile su dosadašnje aktivnosti provedene kroz projekt ReCeZa.

- Današnja završna konferencija označava kraj projekta koji službeno završava 28. prosinca. U protekle dvije i pol godine, više od 1000 učenika sudjelovalo je u raznolikim aktivnostima, a projekt je okupio 260 mentora iz poduzeća i 300 nastavnika strukovnih škola. Nakon 28. prosinca, Regionalni centar treba se potpuno uspostaviti, fokusirati na vlastite aktivnosti, uspostaviti digitalnu platformu za gospodarstvenike te pokrenuti programe obrazovanja odraslih. Poseban naglasak bit će na nastavku eksperimentalnih programa redovnog obrazovanja učenika i promociji ugostiteljskih i turističkih zanimanja – rekla je Jurec.

- Projekt ReCeZa završen je, uspostavljajući regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu kao centar obrazovanja i razvoja kadrova. Srednja škola će, osim redovnih programa, pružati obrazovanje odraslih, uključujući prekvalifikacije i neformalne programe. Projekt je opremio nove prostore, a 30% sredstava uloženo je u opremu, uključujući trening centar za odrasle i smještajni objekt akademis s 11 soba različith kategorizacija. Ovaj model omogućava ne samo učenicima temeljenje učenja na praktičnom radu već i otvaranje akademisa za javnost, gdje će svi moći koristiti usluge, dok će poslove obavljati učenici pod mentorstvom - rekla je Kolman.

Na konferenciji su se također obratili voditeljica strateškog planiranja i vrednovanja programa Ministarstva turizma i sporta, Ksenija Slivar, voditeljica za promociju strukovnog obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Andreja Uroić Landekić, gradonačelnik grada Zaboka, Ivan Hunžek, te Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje odraslih koji je naglasio:

- Ovaj projekt ima nacionalno značenje i predstavlja novi iskorak u modernizaciji strukovnog obrazovanja. Škola postaje regionalni centar kompetentnosti, pružajući moderno, inovativno i fleksibilno obrazovanje usmjereno prema učenicima. Kao jedan od 25 regionalnih centara, postaje uzoran primjer koji može inspirirati druge škole u modernizaciji sustava strukovnog obrazovanja. Osim toga, centar nije rezerviran samo za učenike škole, već će biti otvoren i za druge učenike i nastavnike, pružajući priliku za stručno usavršavanje i razvoj obrazovanja odraslih – kazao je Živčić.

U samom projektu ReCeZa sudjelovalo je više od 1500 sudionika. Neke od ostvarenih aktivnosti su uspješno uvođenje formalnog strukovnog obrazovanja prilagođenog potrebama tržišta rada kroz 4 nova programa, kao i uvođenje formalnog obrazovanja odraslih koji žele mijenjati zanimanje ovisno o potrebama i prilikama koje im se pružaju, te neformalnog obrazovanja kroz niz specijaliziranih programa za usavršavanje djelatnika (kroz projekt će biti razvijeno 10 novih individualnih programa). Uspješno su se provele i aktivnosti unaprjeđenja kompetencija nastavnika i mentora sa svrhom jačanja vlastitih kapaciteta za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja ciljnim skupinama. Kroz Centar inovacija i razvoja uspostavljen je HUB poslovnih susreta, komunikacije i ideja za sve aktere u turizmu - projektom se kreira digitalna platforma u suradnji sa svim projektnim partnerima koja će informirati o burzi domaćih proizvoda.


Unaprijeđeni su obrazovni programi i kurikulium RCKTU Zabok, izvršeno je jačanje kompetencija nastavnika i mentora te uspješna promocija strukovnih zanimanja i samog centra:
⦁ Izrađena i verificirana 4 kompleta kurikulatnih dokumenata
⦁ Izrađeno i verificirano 10 programa obrazovanja odraslih - mikrokvalifikacija
⦁ Provedeno profiliranje 540 učenika prvih razreda radi podrške karijernom savjetovanju kroz testove samopouzdanja i otpornosti
⦁ Nabavljena i instalirana oprema za RCKTU Zabok
⦁ U tijeku je pilotno testiranje novih programa - eksperimentalni programi za Pomoćnog ugostitelja i Tehničara za ugostiteljstvo
⦁ Održano 30 općih generičkih radionica i više od 40 specijalističkih radionica
⦁ 32 mentora iz poduzeća/gospodarstva položili PPDMI (Pedagoško-psihološku i didaktičko-metodičku izobrazbu te stekli 60 ECTS bodova)
⦁ 10 studijskih putovanja za cca 260 strukovnih nastavnika i mentora u poznate internacionalne ugostiteljsko turističke škole i institucije radi razmjene iskustva i dobre prakse te stjecanja vještina
⦁ 4 studijska posjeta eminentnim hotelskim korporacijama za 160 učenika (Maistra; Jadranka d.d., Liburnija Rivijera Hoteli i Valamar)
⦁ 5 studijskih susreta suradnje i prezentacija rada RCKTU Zabok sa predstavnicima preostalih 5 RCKTU (Osijek, Pula, Opatija, Split i Dubrovnik) za 120 učenika i 100 strukovnih nastavnika
⦁ 4 radionice za mentore u poduzećima u području pedagoških i stručnih vještina i 3 ciklusa radionica za nastavnike, a vezane uz rad s učenicima s teškoćama
⦁ Provedeno 8 manifestacija Mali Gastro
⦁ Provedene 2 manifestacije Piknik u Dvorcu Bračak
⦁ Održane medijske kampanje za promociju zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz dvije školske godine
⦁ Održana 2 seta show and tell radionica u OŠ i SŠ u regiji
⦁ Sudjelovanje na 10 regionalnih turističkih manifestacija
⦁ Na 34 natjecanja sudjelovalo je 122 naših učenika ugostiteljsko turističke struke na regionalnoj razini, nacionalnoj i međunarodnoj razini
⦁ Organizirana i provedena 4 sajma turizma i ugostiteljstva

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ Poboljšanje značaja obrazovnih sustava i sustava osposobljavanja za tržište rada, olakšavanje prijelaza iz škole na posao, jačanje sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te njihove kvalitete, između ostalog mehanizmima za predviđanje vještina. Modernizacija ponude strukovnog obrazovanja te podizanje njegove kvalitete radi povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje. Samim time, Srednja škola Zabok postala je regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.
Završna konferencija održala se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook