Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro rastu plaće u školstvu. Evo koliko će učitelji zarađivati


Na plaće učitelja za listopad će za par dana stići povećanje od pet posto koje su sindikati potpisali s vladom. Premda je članstvo bilo podijeljeno o odluci treba li se potpisati dodatak kolektivnom ugovoru ili ne, na kraju je ipak većina bila za.

HRT je istražio koliko će to povećanje biti i koja ih još povećanja čekaju do ožujka 2024., kada će plaće rasti za 12 posto, ovisno o koeficijentima.

Sanja Šprem, šefica Sindikata hrvatskih učitelja, najvećeg školskog sindikata, upitana je za koliko će se od 1. listopada podebljati učiteljski račun."To je 53 eura prosječno na uzorku od 20 godina staža", rekla je Šprem za HRT.

Točnije, učitelji s višom stručnom spremom dobit će povišicu u iznosu od 49 do 53 eura, dok će oni s visokom stručnom spremom dobiti od 53 do 65 eura. Do ožujka iduće godine u sindikatu kažu da će nastojati s vladom dogovoriti što bolje koeficijente kako bi plaće bile što veće.

"Kako bi to postigli, očekujemo prosječni rast minimalno za 12 posto kroz koeficijente, tako da bi buduća plaća kroz koeficijente rasla za oko 150 eura", govori Šprem.

Prosvjetari kažu da je poznato da ih se uvijek preskakalo.

"Da se razumijemo, ja ne bih htjela da mi tu nešto cvilimo, ovo je posao kao i svaki drugi, ja mislim da mi samo tražimo dostojanstvo, da budemo izjednačeni s ostalim strukama", rekla je Mirena Maljković, učiteljica informatike u OŠ Rapska u Zagrebu.

"Meni je najveća tragedija kad svojim maturantima, koji imaju afinitet i koji bi htjeli raditi u školi, ne možete punog srca reći da idu, priznaje Dubravka Šelendić, profesorica hrvatskog i engleskog jezika u Drugoj ekonomskoj školi Zagreb.

Nada Lovrić, čelnica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže da se tim potpisivanjem ipak dosta toga mijenja za prosvjetare i ljuta je na dezinformacije koje su kružile.

"Izašli su naslovi 'tražili ste 15 posto, dobili ste 5 posto', a to jednostavno nije istina. Mi smo dobili rast plaće i rast kroz koeficijente, mi smo dobili ono što smo tražili", navela je Lovrić.

"Meni je s 37 godina radnog staža plaća relativno mala, a gledajući projekcije i izračune, ispada da bih ja u travnju sljedeće godine trebao imati 400 eura više", kaže Mirko Sanković, učitelj u OŠ Plitvička Jezera.

Neki učitelji su zadovoljni ishodom pregovora, dok neki nisu. Potplaćenost i urušavanje dostojanstva zvanja učitelja dovela je i do toga da mnogi napuštaju prosvjetu.

"Možda je najveći problem što svi znaju bolje raditi posao od nas samih. Ako su, kako neki kažu, učitelji najveći dobitnici u ovim pregovorima, možda ih se počelo cijeniti pa će od sada i percepcija javnosti napokon biti drukčija", rekao je Sanković za HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook