Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro kreće sanacija ‘Bajzekovog mosta’ u Zlataru

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dodijelilo je Gradu Zlataru 106.902 kune za sanaciju mosta u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kroz Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini dodijelilo je Gradu Zlataru 106.902 kuna za sanaciju mosta u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića u Zlataru.

Most u lošem stanju

Procijenjena vrijednost sanacije mosta je 593.901,25 kuna, pa će se ostatak iznosa financirati iz gradskog proračuna, kaže gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Trenutno se čeka potpisivanje ugovora o sufinanciranju s MGIPU, nakon čega će se pokrenuti postupak nabave i početak radova, dodaje. Most, Zlatarščanima poznat kao ‘Bajzekov most’, u dosta je lošem stanju. U gornjem ustroju utvrđena su ulegnuća i pukotine u asfaltnom kolničkom zastoru, vidljive su segregacije betona rasponske konstrukcije te površinska korozija čeličnih I - nosača. Razvijaju se nove pukotine u asfaltu, oštećena je pješačka ograda, odlama se beton i prisutni su još brojni nedostaci odnosno oštećenja koja ga čine nesigurni te most zahtijeva što skoriji popravak.

 

Kompletna sanacija

Projekt sanacije obuhvaća kompletnu izvedbu nove rasponske konstrukcije, nadogradnju, tj. proširenje upornjaka te obnovu kolničke konstrukcije i postavljanje opreme mosta. Uklanja se cijela rasponska konstrukcija uključujući i čelične profile. Stari upornjaci mosta se ne uklanjaju, već će za vrijeme izvođenja sanacijskih radova služiti kao izgubljena oplata prilikom izvedbe novih upornjaka. Novo izvedena ploča rasponske konstrukcije izvodi se u širini dovoljnoj za propisanu širinu ceste od 5 m, s dva vozna traka širine po 2,5 m. Pješačka staza objekta se izvodi zajedno s monolitnim rubnjacima i vijencima u širini od 50 cm, dovoljno za postavljanje opreme mosta. Na pješačkim stazama izvodi se pješačka ograda s odbojnim plaštom. Hidroizolacija će se izvesti preko rasponske konstrukcije propusta na cijeloj širini novo izvedene rasponske ploče. Kolnička konstrukcija izvodi se od dva sloja asfaltbetona (zaštitni sloj hidroizolacije i habajući sloj). Kolnička konstrukcija imat će drenažni kanal uz rubnjak pješačke staze, a na donjem ustroju mosta, ispod novo izvedene ploče napravit će se novi armiranobetonski čeoni zidovi, krila i potporni zid upornjaka s temeljima. Izvode se novi zidovi i krila upornjaka s temeljnim stopama. Drugim riječima, Bajzekov most bit će kompletno saniran i siguran za promet.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook