Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro će se moći elektronički upisati u Dječji vrtić Naša radost

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva objavio je Odluku o odabiru ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje će koristiti sustav za upise


Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva objavio je Odluku o odabiru ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje će koristiti sustav za upise razvijen u sklopu projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“. Među vrtićima našao se i pregradski Dječji vrtić Naša radost te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora i dodjela opreme.

Naime, u srpnju 2020. godine Ministarstvo uprave objavilo je Javni poziv s ciljem uključivanja ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u informatizirani sustav za prijavu i upis djece. Projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u ukupnoj vrijednosti od 40.002.019,64 HRK, a provodi ga Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNet. Projektom će se digitalizirati proces upisa u odgojne i obrazovne ustanove, što će hrvatskim građanima omogućiti upis u programe tih ustanova elektroničkim putem, odnosno omogućit će im se pokretanje jedinstvenog zahtjeva i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u njegovo rješavanje.

Upis djece ili vlastiti upis u dostupne programe odgoja i obrazovanja obavljat će se putem sustava e-Građani. Osim toga, projekt će omogućiti i modernizaciju sustava matičnih podataka koji se prikupljaju tijekom obrazovnog procesa te će se uspostaviti izvještajni sustav za nadležne institucije (npr. osnivače ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ministarstva i dr.).

Usluga upisa u dječji vrtić bit će dizajnirana na način da uvažava posebnosti koje je osnivač odredio kod postupka provođenja upisa (primjerice, posebni kriteriji, prednosti pri upisu i sl.). Upisi u programe koje odgojno-obrazovne ustanove nude građanima (od ranog i predškolskog odgoja, osnovno i srednjoškolskog obrazovanja, u učeničke domove ili programe obrazovanja odraslih, do prijava na visokoškolske ustanove) zahtijevaju od građana prikupljanje određenih dokumenata koji izdaju razna tijela javne vlasti (rodni list, uvjerenje o prebivalištu, potvrde o zaposlenju i visini primanja, zdravstveni podaci i dr.). Budući da se ovdje radi o podacima koje razne javnopravne institucije već imaju u svojim sustavima, potrebno je povezati te sustave i time građanima omogućiti dohvat potrebnih podataka u elektroničkom obliku, odnosno rasteretiti ih fizičke dostave dokumenata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeno je pojačan putnički promet na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlasku iz Hrvatske te s BiH i Srbijom na ulasku.    A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30.travnja od...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program