Prethodni članak
Sljedeći članak

USKORO 53. DANI KAJKAVSKE RIJEČI: Manifestacija započinje 23. rujna, a traje do 2. listopada

Zlatarščani željno očekuju svoju najvažniju manifestaciju


Zagorska jesen bogata je manifestacijama, a ona koju Zlatarščani željno očekuju zasigurno su 53. Dani kajkavske riječi. Ove će godine manifestacija započeti 23. rujna, a trajati do 2. listopada.  - Veselimo se početku naše najvažnije manifestacije, koja i ove godine donosi program bogat kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima. Otvaranje manifestacije donosi i otvaranje izložbe slika članova  likovnih udruga KZŽ. Nakon toga, od 21 sat, u Parku hrvatske mladeži nas čeka koncert Massima, poklon našim građanima i svim ljudima koji dođu u Zlatar – otkrila nam je zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

 

Za svakoga ponešto

 

Što se zabavnog dijela programa tiče, a on uvijek izaziva interes javnosti, u subotu 24. rujna u 18 sati u Parku će biti organiziran Park kviz, a potom od 20 sati koncert Srne udovice i Tvoje mame. – Dali smo mladima priliku da nastupe, a opet, paralelno, za one drugačijeg ukusa, u Belcu će se koncert imati Fiškali. Zaista, svatko može pronaći nešto za sebe – kaže gradonačelnica. U petak 30. rujna koncert će imati grupa Elisir, dan kasnije Čarobnjaci, a posljednjeg dana manifestacije Šarmeri. U Belcu će u nedjelju 25. rujna publiku zabavljati Hohštapleri, a već tradicionalno, događanja će biti raspoređena po pojedinim punktovima, dakle Gradskoj knjižnici, Galeriji izvorne umjetnosti, šatoru kod osnovne škole u Zlataru, kao i već tradicionalno, u Belcu, pod nazivom 'Tu v Belcu sme doma'. program u Belcu prve subote manifestacije nudi 'Senjuf', sajam OPG – ova kao i noć pod lampašima. – Glavni programi održavat će se u Parku hrvatske mladeži, kao i prošle godine, jer je ta lokacija bolja, lakše ju je kontrolirati i regulirati promet, kako ne bismo morali zatvarti cestu u sam centar Zlatara. Na toj lokaciji ponovno će se održati i najpopularnija vanjska priredba, Pajdaško sprehajanje u subotu 1. listopada. Pozivamo sve da se prijave za sudjelovanje do zadnjeg tjedna u rujnu – pozvala je gradonačelnica.

 

 

Biseri manifestacije

 

Podsjetimo, sudionici etno – priredbe natječu se u prikazu tradicijskih zagorskih običaja, na uređenim kolima ili kao organizirane skupine pješaka. Svaka skupina koja ispunjava uvjete prijave odmah nakon predstavljanja na pozornici dobiva nagradu za sudjelovanje i to 1000 kuna u kategoriji kola i 500 kuna u kategoriji pješaka. Sve skupine ravnopravno se natječu za jednu od tri nagrade o kojima odluku donosi Ocjenjivački sud, prvenstveno vrednujući originalnost i izvornost prikazanog. Prva nagrada je 5.000 kuna i Zlatni lampaš, druga nagrada 4.000 kuna, a treća 3.000 kuna. Nedjelja 25. rujna donosi i MTB i trail utrku ‘Lastinim putevima’, organiziranu šetnju do Belecgrada i Vatrogasnu vježbu VZ grada Zlatara. –Tu je i koncert Varaždinskih baroknih večeri, razna predavanja, promocije, radionice, ulični zabavljači, predstave i još niz sadržaja kroz zlatarski kajkavski tjedan. A biseri manifestacije, priredbe dječjeg kulturnog stvaralaštva, održat će se zadnjeg vikenda manifestacije. U subotu 1. listopada na redu je Dječja likovna izložba Čovjek čovjeku i 53. Zbor malih pjesnika, a u nedjelju 2. listopada 51. Festival dječje kajkavske popevke, dok će 53. Dani kajkavske riječi biti zatvoreni u 21 sat uz vatromet. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture i medija i Krapinsko-zagorska županija, a pokrovitelj priredbi za djecu i mlade:Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Donosimo cijeli program:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook