Prethodni članak
Sljedeći članak

Uređenje nerazvrstanih cesta novom tehnologijom na području Zaboka

Započeli su radovi na uređenju nerazvrstanih cesta na području grada Zaboka


Započeli su radovi na uređenju nerazvrstanih cesta na području grada Zaboka. Po prvi puta će se nerazvrstane ceste uređivati novom tehnologijom, odnosno površinskom obradom šljunčanih prometnica.

Ugradnja sipine obavlja se u tri sloja. Prvi je priprema drobljenim kamenom veličine osam do 16 milimetara, a u drugoj i trećoj fazi ugrađuje se sitniji kamen zajedno s bitumenskom emulzijom koja kamen zalijepi za pripremljenu podlogu. Nakon 14 dana slijedi završno čišćenje (četkanje) prometnica od viška kamena. Sve je to brže i jeftinije od asfalta, a garancija je 10 godina.

-Riječ je o novoj tehnologiji koja je tek počela dolaziti u Hrvatsku, a naša procjena je bila da na ovaj način možemo puno jednostavnije riješiti puteve u našim naseljima i tako ljudima omogućiti da imaju stabilnu podlogu, da se više ne praši i da nemaju blato pred svojim kućama. Takva se tehnologija, naime, već desetljećima primjenjuje u SAD – u i Zapadnoj Europi. Izvođač radova je STM, Podružnica Virje – kažu u Gradu Zaboku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook