Prethodni članak
Sljedeći članak

Uređen okoliš, oslikane tribine i zidovi u sklopu projekta „Budućnost počinje danas“

Do sada, volonterski program proveden je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša i Srednjoj školi Pregrada, dok je u tijeku u Srednjoj školi Bedekovčina. U narednom razdoblju isti će se provoditi i u Srednjoj školi Zlatar


Projekt „Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“ uključuje četiri srednje škole s područja Krapinsko-zagorske županije te osnažuje učenike/ce istih za izgradnju održivih lokalnih zajednica kroz provedbu programa neformalnog obrazovanja. Edukativni programi odnose se na tri komponente obrazovanja za održivi razvoj: ekološku, volontersku i demokratsku te mladima pružaju holističku pristup konceptu održivog razvoja.

U okviru volonterskog programa koji obuhvaća s jedne strane teorijski dio učenici/ce uče o volonterstvu, kvalitetnoj komunikaciji, motivaciji, kako izraditi volonterski program i plan za volontersku akciju, te s druge strane praktični dio u okviru kojeg uz podršku voditeljice programa i školskih koordinatora/ica provode volonterske akcije prema osmišljenom planu koji su sami i izradili. Do sada, volonterski program proveden je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša i Srednjoj školi Pregrada, dok je u tijeku u Srednjoj školi Bedekovčina. U narednom razdoblju isti će se provoditi i u Srednjoj školi Zlatar.

Rdaionice i volonterske akcije

Učenici/ce Gimnazije Antuna Gustava Matoša i Srednje škole Pregrada završili su s radionicama i volonterskim akcijama. Učenice Gimnazije Antuna Gustava Matoša osmislile su i provele volontersku akciju bojanja i oslikavanja tribina koje se nalaze uz školsko igralište tako da su sive tribine dobile novi sjaj. Trotjedna akcija uređenja tribina provodila se tijekom rujna i početkom listopada, obzirom na to da je bilo potrebno prvo očistiti tribine i izvršiti impregnaciju kako bi ih se moglo urediti. Za sličnu volontersku akciju odlučili/e su se i učenici/ce Srednje škole Pregrada koji su tijekom rujna obojili i oslikali zid uz školsko igralište u motivima prirode i okoliša. Uz dobru pripremu i organizaciju akcije su uspješno provedene u obje škole uz pridržavanje svih propisanih mjera. Učenici/ce Srednje škole Bedekovčina završili/e su s teorijskim dijelom edukacije, te su u fazi provedbe osmišljene volonterske akcije, a koju su započeli krajem listopada i koja će trajati sve do sredine studenog. Volonterska akcija učenika/ca Srednje škole Bedekovčina uključuje uređenje parka pokraj škole. Do sada su učenici/ce sastavili klupe koje će kasnije postaviti u parku te su posadili cvijeće uz ogradu, dok će u narednim danima očistiti park, oslikati klupe i postaviti iste. Ovom akcijom učenici/e žele okoliš svoje škole učiniti uređenijim i ljepšim, a ujedno napraviti prostor gdje mogu provoditi slobodno vrijeme izvan škole i na zraku. Uskoro nam slijedi i provedba ciklusa edukacijskih radionica u Srednjoj školi Zlatar, gdje će učenici/ce također osmisliti i provesti volontersku akciju sukladno potrebama škole ali i potreba i želja njih samih.

Navedene aktivnosti sufinancirane su od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Krapinsko-zagorske županije. Nositelj projekta je Mreža udruga Zagor, a partneri na projektu su Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Zabok, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, LAG Zagorje-Sutla, Zelena akcija i Krapinsko-zagorska županija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima. Pojačan promet tijekom ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program