Prethodni članak
Sljedeći članak

Ured europskog tužitelja razotkrio najveću prijevaru s PDV-om. Šteta je 2,2 milijarde eura


Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s agencijama za provođenje zakona - u 14 država članica Europske unije, proveo je golemu akciju u kojoj su, kako su naveli u priopćenju, razotkrili najveću europsku prijevaru s PDV-om, koja se temelji na prodaji popularne elektroničke robe. Procijenjena šteta koja se istražuje u sklopu operacije Admiral trenutačno iznosi 2 milijarde 200 milijuna eura.

Među oštećenim zemljama je i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način zahvaćena tom prijevarom. Istragom je obuhvaćeno gotovo 9.000 pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba.

"Kompanija 1 bi kompaniji 2 preko granice prodavala elektroničke proizvode, bez obveze plaćanja poreza. Kompanija 1 zatim bi dostavila robu u skladišta, a kompanija 2 prodavala bi tu robu putem interneta. Kupci iz EU-a naručivali su robu online, plaćali porez na svoje pošiljke i dobivali naručenu robu. Kompanija 2 zatim bi poslala fakture internetskim trgovinama koje su prodavale robu, a od njih bi primala novac, uključujući sredstva za porez. Novac bi zatim kompanija 2 uplatila na offshore račune i nakon toga bi se ugasila", stoji u priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook