Prethodni članak
Sljedeći članak

Upravo počela obrana od tuče! Šef raketara: "Spremni smo! Stiže s juga i prvi na udaru su..."


Danas, 01. svibnja, u 9:00 sati, službeno je počela obrana od tuče.

Tako je, naime, i poropisano Zakonom o sustavu obrane od tuče, kojeg se, doduše, Državni hidrometeorološki zavod i Ministarstvo poljoprivrede proteklih godina nisu pridržavali, već je sustav obrane od tuče s početko rada kasnio i po više od mjesec dana.

No, novi ravnatelj DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler, koji je na toj funckiji od početka ove godine, ozbiljnije shvaća obranu od tuče i ne misli, poput njegove prethodnice, Branke Ivančan-Picek, da je sustav obrane od tuče beskoristan i da ga treba ukinuti.

Stoga je kao ravnatelj institucije koja je zadužena za operativnu provedbu sustava obrane od tuče na vrijeme reagirao te tijekom travnja odrađene sve pripreme, što, ponavljamo, proteklih godina nije bio slučaj.

Potvrdio je to za Zagorje.com i Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske.

- Prizemni generatori su servisirani i dostavljene su nam otopine srebrovog jodida, tako da smo spremi i eto, sustav obrane od tuče počinje s radom upravo sad, u 9 sati. Inače, kad je u pitanju Krapinsko - zagorska županija, broj postaja, kao što znate, već je ranije prorijeđen, tako da ih je sada na našem području 16. No, ponavljam, mi koji smo ostali, sad smo spremni - kaže Salatko koji je izrazio nadu da neće morati intervenirati već prvog dana.

- Nadam se da nećemo morati paliti generatore odmah danas, iako je za to velika mogućnost, ali tek kasnije, potkraj dana. Nevrijeme će ovaj put stizati s juga, tako da će najprije biti na udaru Banija i Pokuplje, a kod nas ga možemo očekivati, kako sada stvari stoje, negdje oko 17 sati i kasnije - najavio je Salatko.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook