Prethodni članak
Sljedeći članak

Upaljen crveni meteoalarm, stiže opasno nevrijeme


Ovogodišnji toplinski val koji je zahvatio cijelu Hrvatsku ponegdje će završiti grmljavinskim nevremenom. Naime, tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji zrak zbog čega će temperatura postupno padati. Izraženo grmljavinsko nevrijeme tako je navjerojatnije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj, piše Zagreb.info.

Državni hidrometeorološki zavod ujutro je za područje cijele Hrvatske objavio narančaste i žute meteoalarme zbog visokih temperatura i mogućih grmljavinskih nevremena, no u međuvremenu je za osječku regiju to upozorenje promijenjeno u crveno, što znači da je vrijeme izuzetno opasno. Odnosi se to na toplinski val i grmljavinsko nevrijeme s tučom, olujnim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenu.

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozorava DHMZ.

Nadalje, poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook