Prethodni članak
Sljedeći članak

Ugradnjom lifta, krapinska OŠ Augusta Cesarca potpuno je prilagođena učenicima s invaliditetom

Nakon uređenog sanitarnog čvora za učenike s invaliditetom, pristupne rampe, ugrađeno je i dizalo, investicija vrijedna 360 tisuća kuna


Grad Krapina može se pohvaliti školom potpuno prilagođenom učenicima s invaliditetom. Naime, u OŠ Augusta Cesarca realiziran je novi projekt, ugrađeno je dizalo kako bi se olakšalo školovanje učenicima s poteškoćama u kretanju.

Kako je na konferenciji za novinare istaknuo gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, proteklih je nekoliko godina Grad puno uložio u predškolski i školski odgoj. Napravljeno je nekoliko sanacija na gradskom dječjem vrtiću gdje je zamijenjeno krovište, dograđen je, napravljena je fasada, a nisu zanemarene ni osnovne škole.


- Što se tiče OŠ A. Cesarca, u proteklih nekoliko godina uređeno je novo školsko igralište, koje osim učenika koriste i drugi stanovnici. Jedan od gorućih problema koji se pojavio na ovoj školi bilo je dotrajalo staro krovište koje je predstavljalo opasnost za sve učenike, osoblje i prolaznike, stoga je krovište zamijenjeno. Zadnje ulaganje je ugradnja lifta. Sada imamo jednu školu na području grada koja je u potpunosti prilagođena učenicima s invaliditetom, obzirom da smo već prije potpuno prilagodili jedan sanitarni čvor učenicima s invaliditetom, a napravljena je i pristupna rampa za ulaz u školu. Te dvije investicije je sufinanciralo Ministarstvo branitelja, a isto tako su nam pomogli i za investiciju ugradnje lifta – rekao je gradonačelnik Gregurović.


Vrijednost investicije ugradnje lifta je 360 tisuća kuna s uključenim PDV – om, a od toga je Ministarstvo branitelja sufinanciralo 120 tisuća kuna. – Lift će puno značiti učenicima koji imaju poteškoće u kretanju. Više se neće trebati premiještati kabineti potrebni za izvođenje nastave – napomenuo je gradonačelnik. Školu trenutno pohađaju 2 učenika s invaliditetom koja su u kolicima i 4 učenika koji imaju poteškoće u kretanju. - U OŠ Ljudevita Gaja, koja je stara zgrada, zaštićeno kulturno dobro, jednostavno takve intervencije na zgradi nisu bile moguće – pojasnio je Gregurović.

Ravnateljica škole Matilda Juričev Žigman rekla je da ovaj zahvat za školu znači jako puno. - Imamo dvoje djece u kolicima i to su djeca koja nisu s našeg upisnog područja, dolaze nam s područja Petrovskog i upisnog područja druge krapinske škole, OŠ LJ. Gaj, jer su jednostavno i roditelji sami prepoznali da je tu lakše i da imamo uvjete. Nadam se da možemo pružiti ugodno školovanje bez problema. Bilo je jako teško prije nositi tu djecu na kat, zato smo i išli u taj projekt. Grad Krapina dobio je ustanovu koja je potpuno opremljena i mislim da će to za budućnost puno značiti – rekla je ravnateljica, dodajući da je škola sprema prihvatiti i djecu s drugih područja koja imaju poteškoća. - Surađujemo s roditeljima. Prijevoz porkivaju sami roditelji, ali jako im je bitno da dijete može normalno funkcionirati – dodala je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook