Prethodni članak
Sljedeći članak

Ugledni pijanist i skladatelj blagdanske dane proveo s roditeljima u Zlatar Bistrici

Kad dolazi roditeljima u Zlatar Bistricu, Bruno Vlahek im daruje španjolski med od lavande, a vraća se s maminim darom - zagorskim medom od bagrema


Kad se središnjom zlatarbistričkom Ulicom Vladimira Nazora razliježu zvuci klavira, mještani već znaju kako to svira njihov sugrađanin s madridskom adresom, pijanist i nadareni skladatelj Bruno Vlahek. Tako je bilo i minulih blagdanskih dana, koje je Bruno, kao sin jedinac, proveo s roditeljima. Njegova je majka umirovljena novinarka Sonja, inače aktivna vijećnica Općinskoga vijeća Zlatar Bistrica, koja se sa suprugom Dragutinom , podrijetlom iz Klimna, prije nekoliko godina iz Zagreba preselila u Zlatar Bistricu. Bruno s njihovom odlukom u početku nije bio suglasan, ali kad je doživio zlatarbistričku idilu, ljepotu življenja u prirodi, idealne uvjete za stvaranje, promijenio je raspoloženja. Nastoji ih, na dva, tri dana, posjetiti svaka dva, tri mjeseca.

Dok je on sa svojima, supruga Dubravka provodi vrijeme kod svojih roditelja u rodnom Varaždinu. Tako je bilo i minulih adventskih dana. Sastali su se u subotu , na povratku, u zagrebačkoj zračnoj luci, i preko Münchena „Lufthansom“ odletjeli za Madrid u kojemu zadovoljno žive i stvaraju dvanaest godina. Osim što grade zapažene solističke karijere, nerijetko nastupaju i kao klavirski duo D&B. Oboje su i profesori na Glazbenom konzervatoriju Katarine Gurske, na kojemu je Dubravka od nedavno i umjetnička direktorica ,zadužena za umjetničke projekte. A Bruno, kojega mediji uspoređuju s Ivom Pogorelićem i bio je jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije, ima šest studenata. Iz Španjolske, Venezuele, Njemačke i jednu djevojku iz ukrajinskog glavnog grada.


Kao pijanist redovito održava recitale i nastupa s orkestrima diljem Europe, u Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, dok uz suprugu pijanisticu Dubravku Vukalović s velikim uspjehom djeluje u klavirskom duu D&B s kojim je postao laureat međunarodnih natjecanja za klavirska dua u Monte-Carlu i Londonu. Skladateljski mu opus čine mnogobrojne orkestralne, komorne, solističke i vokalne skladbe raznih žanrova. Djela su mu izvedena na pet kontinenata u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg, Seul i Singapur, te među ostalim na Svjetskim danima glazbe u Sydneyu (Australija). Notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji i SAD-u.


Tamburaški izazov
-Baš sam završio prvi svjetski koncert za tamburaški instrument brač i gudački orkestar koji mi je naručio fantastični mladi virtuoz na tamburi Martin Marijanović koji studira na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovaj zimski semestar je u sklopu projekta Erasmus na akademiji u bugarskom gradu Plovdivu. U Zlatar Bistrici u noćnome miru pisao sam klavirski izvadak toga koncerta. Tijekom 2023. trebala bi biti praizvedba. Pojma nisam imao o tamburi i iznenadio sam se kad mi je on line izrazio svoju želju. Slušao sam neke njegove snimke, sviđalo mi se kako svira i upustio sam se u stvaralačku kreativnost . Također pišem novo djelo koje mi je naručio Berlinski festival klavirskih dua, koje ćemo Dubravka i ja praizvesti u ožujku u Berlinu – kaže Bruno koji će u Zlatar Bistricu ponovno doći potkraj ožujka, kada će u dvorani Vatroslava Lisinskog svirati Prvi klavirski koncert Dmitrija Šostakoviča uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Zadovoljan je razvitkom svoje pijanističke karijere jer umjetničko ga umijeće vodi diljem svijeta. Nakon straha od covida polako se otvara kinesko tržište, u čijim gradovima Bruno godinama gostuje, zadovoljan velikim dvoranama punim publike, posebice mladih i tinejdžera. Ljeti će, zajedno s Dubravkom, ponovno održati seminar u Dubrovniku koji postaje tradicijom. Po povratku u Madrid Dubravku čeka koncert s djelima američkih minimalista, za Američki institut.

Trči i diže utege
-A ja imam solistički recital i zatim praizvedbu novog klavirskog kvinteta mladog skladatelja Andrea Bendettija, komplicirana partitura, zahtijeva mnogo priprema – kaže Bruno koji je s Dubravkom deset prosinačkih dana proveo na odmoru u Mexicu čija ga je kultura Maya inspirirala za novu kompoziciju. S obzirom na to da oboje intenzivno stvaraju, razumljive su faze odmora. Redovito odlaze u prirodu. Planinare. Kad su u Zagorju odlaze na Sljeme ili na vrh Ivančice, a u Španjolskoj sat vremena od Madrida nalazi se Sierra de Guadarrama čiji je vrh visok 2430 metara. Da bi održao kondiciju, Bruno redovito trči i diže utege. A valja se i dobro hraniti. Oboje se snalaze u kuhinji. Dubravka bolje od Brune. Trenutno preferiraju indijsku kuhinju s mnogo začina. Kupuju ih na raznim mjestima i donose sa svojih svjetskih putovanja. Kad dolazi roditeljima u Zlatar Bistricu, Bruno im daruje španjolski med od lavande, a vraća se s maminim darom - zagorskim medom od bagrema.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook