Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga Lipin cviet obilježila je 10 godina rada: Osim na očuvanju baštine, njeguju jedan izuzetno važan projekt


Udruga Lipin cviet ovih je dana obilježila 10 godina rada i djelovanja. Svečanost povodom obilježavanja ove obljetnice održana je u Lojzekovoj hiži gdje su, između ostalog, podijeljene zahvalnice za suradnju svima koju su na bilo koji način podupirali rad udruge.

Očuvanje baštine

Udruga je osnovana s ciljem očuvanja baštine i običaja zagorskog kraja, kajkavskog govora, promicanja pisane riječi, kao i za razvoj izdavačke djelatnosti, a kasnije je svoje djelovanje proširila i na područje socijalne skrbi i smanjenje nezaposlenosti. – Ove smo ciljeve u deset godina ostvarili kroz organiziranje brojnih radionica izrade ukrasa i suvenira od krep papira, perušine i drugih prirodnih materijala te ih izložili na brojnim izložbama. Osobito smo kroz svoj rad njegovali i čuvali od zaborava  adventske i božićne običaje održavanjem radionica po Krapinsko-zagorskoj županiji, korizmeno-uskrsne običaje organiziranjem korizmeno-uskrsne manifestacije "Čez korizmu do Vuzma" u kojoj su sudjelovale brojne udruge i izlagači kao i KUD-ovi iz  Krapinsko zagorske županije – rekla je tom prigodom predsjednica udruge Tatjana Hikec. Zahvalnice su za suradnju primile brojne udruge s područja Gornje Stubice, ali i okolnih mjesta, mjesni odbor Modrovec te zagorski mediji, Vokalisti sv. Jurja i ŽVA Fiola, Osnovna škola Matije Gupca, upravitelj gornjostubičke župe vlč. Nikola Jurković, fotografkinja Zrinka Stakor te Općina Gornja Stubica i načelnik Jasmin Krizmanić. Uz zahvalnice, gosti su na dar dobili i knjigu tiskanu 2016. godine u izdanju udruge.

Zapošljavanje i briga za starije

Osim očuvanja kulturne baštine ovoga kraja, udruga Lipin cviet njeguje još jedan izuzetno važan projekt, MIPOS, koji se financira iz nacionalnog programa Zaželi. - Kroz ovaj EU projekt tri godine smo zapošljavali 11 žena i brinuli za 60 korisnika starije životne dobi na području općine Gornja Stubica i time doprinjeli smanjenju nezaposlenosti u našoj općini. Trenutno čekamo nastavak projekta i nadamo se skorom početku zapošljavanja i pružanja pomoći starijim osobama – rekla je Hikec te je zahvalila svima na suradnji. – Neke projekte smo mi organizirali i u njih su serado uključile druge udruge, a neke projekte su organizirale druge udruge, a mi smo se uključili u njih provođenjem naših aktivnosti. Veliko hvala i svim članovima udruge, onima koji su nekada bili aktivni u udruzi i onima koji su danas aktivni, jer bez jednih i drugih ne bismo uspjeli ostvariti sve naše zadane ciljeve i provesti sve aktivnosti koje smo proveli, kao i svim medijima koji su pratili naš rad u ovih 10 godina, a nadamo se i daljnjoj suradnji – zaključila je Hikec.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook