Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga kućna pomoć obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u sklopu programa „Organizirane dnevne aktivnosti za kvalitetno i sretno starenje“ kojeg provodi udruga Kućna pomoć iz Lobora održano je predavanje na temu „Prijevara i krađa na štetu osoba starije životne dobi“ i „Prava zaustavljanja i parkiranja na mjestima rezerviranim za zaustavljanje i parkiranje osoba s invaliditetom“, a u suradnji sa Policijskom upravom krapinsko-zagorskom. Policijski službenik za prevenciju Željko Lež koji je održao predavanje, istaknuo je najčešće oblike i načine izvršenja prijevara i krađa osoba starije životne dobi na kućnom pragu, u njihovom domu i na javnim mjestima, provala u domove i automobile, sa konkretnim savjetima za načine samozaštite, kako ne bi postali žrtve kaznenih djela i kako bi se povećala sigurnost osoba starije životne dobi.

Također je istaknuto pravo na zaustavljanje i parkiranje na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom koje se može ostvariti na temelju rješenja Pravilnika o znaku pristupačnosti gdje su propisani izgled znaka pristupačnosti, uvjeti za njegovo stjecanje, način obilježavanja parkirališnog mjesta koja su za to i posebno obilježena, te prava koja se na temelju toga mogu ostvariti. Znak pristupačnosti omogućava parkiranja vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena i on važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ona nalazi u vozilu. Na održanom predavanju sudionicima među kojima je bilo i članova Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, podijeljeni su letci Policijske uprave krapinsko-zagorske i Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije, „Zaštitite se od krađa i prijevara u vlastitom domu“, sa savjetima i preporukama o samo zaštitnom ponašanju, te letci „Nemojte ovo biti vi“, o pravu parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje osoba s invaliditetom. Svi prisutni sudionici sudjelovali su aktivno u interaktivnoj radionici odnosno raspravi u kojoj su razmijenili vlastita iskustva te su tom prilikom postavljali pitanja i dali svoje prijedloge.

Udruga se ovim putem zahvaljuje Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj na dugogodišnjoj suradnji koju nastavljamo i slijedeće godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook