Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga invalida Bedekovčina obilježava 22 godine rada

Udruga provodi brojne aktivnosti i projekte


Udruga invalida Bedekovčina provodi socijalno - humanitarne aktivnosti pružajući socijalne usluge za sve generacije u zajednici. Provodi europski projekt Osobni asistent za mlade osobe s intelektualnim teškoćama i najtežim invaliditetom te Zaželi MIPOS – pomoć u kući za osobe starije životne dobi kao partner s prijaviteljem Gradom Zabokom. Za djecu osnovnoškolske dobi udruga provodi projekt Pomoćnik u nastavi uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministartvo socijalne skrbi financira trogodišnji projekt kao socijalnu uslugu organizacije slobodnog vremena za mlade osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. U sklopu toga projekta provode se kreativne i psihosocijalne radionice te se provodi radna okupacija u terapijskom vrtu.

Osim što organizira dvije radionice tjedno u Udruzi Sunce Zabok i dvije u udruzi invalida Bedekovčina, ove godine udruga je organizirala više značajnih događaja. Povodom Međunarodnog dana osoba s Downovim sindromom organizirala je u Bedekovčini zajedničku radionicu sa udrugom Sunce Zabok. Uoči Uskrsa u Keramičkom odjelu Srdnje škole Bedekovčina organizirana je radionica ukrašavanja pisanica po pravilima keramičke struke. Povodom Svjetskog dana planete Zemlje organizirana je volonterska akcija u kojoj je sudjelovalo 10 volontera te svi korisnici, asistenti i roditelji. U toj akciji uređivan je terapijski vrt i posađeno je 50 novih cvjetnih trajnica i 20 sadnica jagoda. Za majčin dan Keramički odjel Srednje škole Bedekovčina izradio je šalice u koje su korisnici posadili i dekorirali sukulente te darovali majkama. Povodom Svjetskog dana plesa plesalo se i zabavljalo na otvorenom uz puno smijeha i radosti. Svakako jedan od najzanimljivijih događaja, koji će se dugo pamtiti, bilo je druženje osoba s intelektualnim teškoćama „Dobro došli prijatelji“ povodom Međunarodnog dana obitelji.

Za članove Udruge invalida Bedekovčina i Udruge Sunce Zabok, bila su to najljepša tri sata natjecanja, igre, smijeha, dobrih emocija, spontane komunikacije i povezanosti te fine zakuske na kraju. Udruga invalida Bedekovčina pune 22 godine kontinuirano na ovaj način ostvaruje ciljeve jačanja ranjivih skupina, razvijanje tolerancije i priznavanje različitosti uključuje svoje članove u zajednicu a građane potiče na volontiranje i aktivizam. Rad Udruge financijski pomažu nadležna ministarstva RH, Županija KZŽ i Općina Bedekovčina. U kontinuitetu rada, stručnosti i inovativnosti Udruga invalida Bedekovčina među vodećim je socijalno – humanitarnim udrugama u KZŽ.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook