Prethodni članak
Sljedeći članak

Učiteljica Marija: Zbog nepravde je otišla iz škole


Već se dugo društvene mreže nisu tako užarile kao nakon slučaja Marije Mapilele iz Samobora. Ta izvrsna i omiljena učiteljica odlučila je otići iz škole nakon što joj savjetnica koja je došla na uvid u razred nije dala prolaznu ocjenu za napredovanje. Učiteljičin razlog nije taština, nego ponižavajući odnos prema njoj i njezinu radu. Mnogi koji su joj dali podršku imali su slična iskustva, ali nisu imali snage dati otkaz, piše HRT.

Marija Mapilele radila je 15 godina u razredu, ove školske godine preuzela je male prvašiće. Ljubav je bila obostrana, već su svašta i naučili i 13. dan na uvid najavljeno je došla savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, kako bi procijenila njezin rad za napredovanje u više zvanje. Imala je zamjerke na pedagošku dokumentaciju, ali posebno, kaže učiteljica, na njezine postupke tijekom nastave.

- A to je utješiti dijete koje plače ili dozvoliti djetetu da briše ploču. Zašto dijete ne bi brisalo ploču, ja sam bila sretna da su oni to već naučili. Ona nije uvažila da je to prvi razred, da je to pripremno razdoblje da je to 13 dan, rekla je Marija Mapilele za HRT.

Na pitanje zašto učiteljica nije dobila prolaznu ocjenu, savjetnica je odgovorila:          

- Napredovanje učiteljice u zvanje je provedeno prema Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima i u skladu s pravilima struke. Učiteljica Marija Mapilele nije napredovala u više položajno zvanje, već joj je obnovljen status učitelja mentora. Razlog u vezi te odluke detaljno je obrazložen u stručnom mišljenju od 26. rujna 2022. Učiteljica Marija Mapilele u propisanom roku nije izjavila prigovor na stručno mišljenje o obnovi zvanja mentora, odgovorila je mag. prim. educ. Sandra Bašić, viša savjetnica za razrednu nastavu.

- Ja žalbu kao službenu žalbu nisam uložila, ja sam prigovor poslala u svoje ime i ravnateljica u ime škole i nismo dobili odgovor, rekla je Mapilele. Kaže, mnogi savjetnici kada dolaze u škole, vidi se da zaista imaju dobre namjere - savjetovati, a ne uništiti volju za radom.

- Prije 5 godina sam napredovala u zvanje mentora, taj posjet je zaista bio savjetnički, jer je savjetnica gledala prije svega moj odnos s djecom, izjavila je Mapilele.

Mnogi se čude, doći na uvid drugi tjedan nastave s prvašićima, imati primjedbe na rad s malenima koji nerijetko učiteljicu zovu teta ili mama. Koji stalno žele grliti učiteljicu i traže pažnju, dok se ne naviknu da nisu više u vrtiću. Za to treba ipak, savjetnice, imati malo više empatije prema učiteljskom zvanju. A urudžbeni broj stručnog mišljenja mogli ste zamijeniti stručnom izjavom pred kamerama, poručuje novinarka Sunčica Findak na kraju svog priloga za Dnevnik HTV-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook