Prethodni članak
Sljedeći članak

Učitelji o uvođenju cjelodnevne nastave: ‘Ovo je mogao napisati samo netko tko ne zna što znači rad s djecom u školi’


Učitelji se bune zbog reforme, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne želi otkriti autore tzv. cjelodnevne nastave, piše Jutarnji list. Dvije peticije, jedna za jaču satnicu informatike, druga za dvije učiteljice u cjelodnevnoj (razrednoj) nastavi, svaka s više od 2000 potpisa, kao i preko 600 uglavnom negativnih komentara prikupljenih u nepunih pet dana javne rasprave, reakcije su na velike promjene u osnovnim školama i projekt cjelodnevne škole Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ideje Ministarstva u dokumentu pod egidom "uravnoteženog, pravednog, učinkovitog i održivog sustava odgoja i obrazovanja u osnovnoj školi kao cjelodnevnoj školi", prema mišljenju većine učitelja uključenih u javnu raspravu, u sadašnjoj verziji nemaju šansu za prolaz.

"Molim vas, razmislite još jednom", najblaža je molba (u odnosu na "Ovakav model je najgluplje što je MZO napisao, gluplje je čak i od Škole za život" ili "Ovo uništavanje sustava obrazovanja treba odmah zaustaviti", komentar Jarmine Naranđe, zgrožene profesorice savjetnice u mirovini). Poruke iz zbornica glase: "Ovo je mogao napisati samo netko tko ne zna što znači rad s djecom u školi; reforma da, ali ovakva nikako; škola koju prezentirate ni po čemu nije uravnotežena, pravedna, a neće biti ni učinkovita".

Dio učitelja plan Ministarstva smatra ambicioznim i neostvarivim, a dio navodi da je nepripremljen i kao takav nejasan. Ministarstvu posebno zamjeraju što o novostima saznaju iz medija, odnosno što učitelje nitko nije pitao za mišljenje. Ministra Radovana Fuchsa jedna učiteljica zato poziva da, prije nego što krene s nepromišljenim promjenama, provede kao učenik u nekoj od škola od 7.50 do 17 sati, piše Jutarnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook