Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenik u Međimurju donio u školu plinski pištolj!? Uhićen je, nalazi se u istražnom zatvoru


Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije ni u kakvoj vezi s navedenim događajem

Učenik osmog razreda Osnovne škole Mursko Središće završio je u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog prijetnje, piše Večernji list.

Riječ je o slučaju o kojem su mediji izvještavali prošlog tjedna, kad je ravnatelj škole Elvis Šarić na konferenciji za novinare rekao da je učenik učiteljici 9. svibnja na nastavi na mobitelu pokazao fotografiju pištolja i požalio se da ga ljute cure iz naselja. Ravnatelj je rekao da je sve ostalo na tome i da pištolja u školi nije bilo. No pokazalo da je kod učenika policija 10. svibnja, dakle dan nakon izrečene verbalne prijetnje i dan prije konferencije za novinare, pronašla plinski pištolj, tzv. plašljivac.

Učenik rođen 2006. godine uhićen je i priveden. Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu ispitalo ga je 11. svibnja zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijetnje, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik počinio navedena kaznena djela 9. i 10. svibnja u jednom gradu na području Međimurske županije. Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se maloljetniku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i počinjenja kaznenih djela kojima prijeti, koji je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila maloljetniku istražni zatvor – izvijestilo je Državno odvjetništvo. Neslužbeno doznajemo da je jedna majka nazvala školu i rekla da je njezino dijete vidjelo pištolj. Kad su nakon te prijave djeci u razredu rekli neka podignu ruke svi koji su vidjeli pištolj, u zraku se našla većina ruku. Incident s pokazivanjem fotografije na kojoj se vidjela tetovirana ruka koja drži pištolj dogodio se 9. svibnja u popodnevnim satima.

Ravnatelj je idući dan doznao za to od učiteljice i u 13.45 poslan je dopis Policijskoj upravi međimurskoj i Zavodu za socijalni rad, u kojem je škola prijavila sumnje u namjeru počinjenja kaznenog djela. Policija je 10. svibnja stigla u školu i pronašla pištolj. Nakon što je lokalni portal objavio vijest o pištolju, hitno je sazvana konferencija za medije. – Nije bilo nikakvog vršnjačkog nasilja niti je u školu uneseno bilo kakvo oružje – rekao je 11. svibnja ravnatelj i apelirao na novinare da budu odgovorni pri objavama zbog iznimne osjetljivosti javnosti u svjetlu tragedije u beogradskoj školi. No i prije objave članka među roditelje se uvukao nemir i strah. Čuli su od djece što se dogodilo pa su tražili da se nešto poduzme, piše Večernji list.

Objava DORH-a u kojoj se spominju prijetnje 9. i 10. svibnja ukazuje na to da je učenik i idućeg dana prijetio. Riječ je o udomljenom dječaku kojem su već bile izrečene neke pedagoške mjere. Oružje C kategorije, u koje spada plinski pištolj, mora se policiji prijaviti u roku od osam dana od nabave. Zbog incidenta je gradonačelnik Dražen Srpak sazvao prošireno Vijeće za prevenciju kriminaliteta. Rekao je da se već više godina na gotovo svakom Vijeću govori o stanju sigurnosti u školi. Zaključeno je da ono nije dobro, što dokazuju mnoge izrečene disciplinske mjere. Zaključeno je da mora postojati bolja komunikacija između škole i osnivača Međimurske županije te Grada, a treba potaknuti i bolju suradnju Školskog odbora, Učeničkog i Roditeljskog vijeća. Ako se Županija kao osnivač u suradnji sa školom odluči za uvođenje zaštitarske službe, financirat će je Županija i Grad, svatko po pola.

Ravnatelja Šarića novinari Večernjeg lista upitali su je li točna informacija da je kod učenika u školi pronađen pištolj i, ako jest, kad je za to doznao i što je škola poduzela. Odgovorio je da ostaje pri istoj izjavi s konferencije za novinare 11. svibnja. – Od trenutka prijave policiji, novi moment nastaje tek sljedećeg dana u popodnevnim satima kada jedan od roditelja naziva školu i telefonski potvrđuje da je njegovo dijete prethodno vidjelo pištolj. S obzirom na to da je učenika policija odvela u srijedu 10. travnja u 16.50 sati, a škola nije bila u posjedu zapisnika ili potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, u trenutku prijave i konferencije za novinare nismo sa sigurnošću mogli utvrditi je li u školi pronađen pištolj – kratko je u utorak odgovorio ravnatelj Šarić, neizravno potvrdivši da je učenik doista imao pištolj u školi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook