Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenička izložba o povijesno važnim Hrvaticama


Međunarodni dan žena originalno je obilježen u zlatarskoj Srednjoj školi, čiji su učenici, pod vodstvom prof.  Ane Lukine, upriličili neobičnu izložbu. Naime, istraživali su živote povijesno važnih Hrvatica i svoje su radove prikazali kao izložbu u sklopu projekta Snažne/nježne žene, čija je voditeljica prof. Snježana Švaljek, koja je sudionike pobliže upoznala s temom izložbe. Današnjem otvorenju izložbe prisustvovala je i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, nekadašnja zaposlenica škole, a sve je sudionike pozdravio zamjenik ravnatelja Dubravko Čubek.

-Ovom izložbom želimo  obilježiti Međunarodni dan žena i podsjetiti se  snažnih žena koje su prije cijeloga stoljeća posvetile svoj život borbi za svijet u kojem danas živimo. Pravo na obrazovanje, slobodan izbor zanimanja,  sloboda izbora prijatelja, ili partnera, pa i pravo glasa , kao i političko  pravo da sudjelujemo na  izborima danas nam se čine samorazumljivim.  I teško je zamisliti svijet drukčiji od našega.  Ta prava nisu postojala oduvijek.  Žene u Hrvatskoj su tek prije 80 godina dobile pravo glasa, a u, primjerice,  Švicarskoj tek prije 52 godine. U nekim dijelovima svijeta žene ni danas nemaju politička prava, zabranjeno im je da rade,  studiraju,, ili da npr.  voze automobil.....Ovom izložbom želimo se prisjetiti žena kojima danas dugujemo naše slobode- naglasila je prof. Švaljek. 

Stoga izložba u zlatarskoj Srednjoj školi upoznaje njezina sudionika  sa Zofkom Kveder Demetrović , koja je još daleke 1917. godine počela izdavati časopis „Ženski svijet“  u kojemu odlučno traži pravo glasa za žene. Podsjeća i na  našu prvu  profesionalnu  novinarku, Mariju Jurić Zagorku, koja je te iste godine u Hrvatskom saboru, uz potporu Stjepana Radića, tražila da i žene imaju pravo glasa. Spominje se i Zorka Janković Velikovečka koja je taj isti zahtjev sljedeće godine postavila pred Narodnim vijećem SHS-a. I kad je Alma pl. Balley sjela u automobil sa položenim vozačkim ispitom, bilo je mnogo onih koji su vikali – baba za volanom!!! Ili, kad je Marija Jurić Zagorka  svojim člancima dizala tiraže časopisu  „Obzor“ – mnogi su je nazivali muškaračom, ludom babom i ludom sufražetkinjom, a knjige su joj nazivali „literaturom za kravarice“. Neobična i vrijedna izložba upoznaje nas  i sa  Marijom Jambrišak  koja je još daleke 1871. zahtijevala  jednake plaće za učitelje i učiteljice , zatim sa  Milicom Bogdanović, prvom diplomiranom povjesničarkom  i doktoricom znanosti.  Učenici uključeni u projekt upoznaju nas  i sa prvom hrvatskom skladateljicom Dorom Pejačević , sa našim slikaricama  Slavom Raškaj i Nastom Rojc, a saznaje se i tko je bila   Katarina Matanović Kulenović,  prva pilotkinja i prva padobranka ! Postav izložbe nije zaobišao ni Ivanu Brlić Mažuranić, koja je bila nominirana za dodjelu Nobelove nagrade za književnost. Nije zaboravljena ni naša prva učiteljica tjelovježbe, Ivana Hirshmann, koja je, kao Židovka,  život skončala u zloglasnom Auschwiwtzu. U odabranome društvu našla se i Karlovčanka Dragojla Jarnević, naša prva planinarkaf.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook