Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Ubrzo ćemo potpisati povelju o prijateljskoj suradnji općina Podčetrtek i Zagorska Sela

Peter Misja, župan občine Podčetrtek, zaslužan za odličnu pograničnu suradnju sa susjednom općinom Zagorska Sela


Pogranična rijeka Sutla nije nikad bila "berlinski zid" između dviju samoupravnih jedinica - hrvatske općine Zagorska Sela i slovenske občine Podčetrtek, čiji je župan Peter Misja nosilac perjanice te plodne prijateljske suradnje. Peter Misja na Sloveskih železnicah obavlja dužnost instruktora strojovođa. 15 godina vodi občinu Početrtek kao župan, 10 godina je predsjednik Odbora za turizam pri Skupnosti občin Slovenije. Do lani je 9 godina vodio Turistično zvezo Slovenije, a sada je potpredsjednik. Podpredsjednik je Skupnosti občin. Niz godina aktivan je u sindikatu strojevođa. Aktivno je uključen u društveni život u občini, u sportska događanja, vatrogastvo.

[zl] Kako ocjenjujete suradnju između vaše občine i općine Zagorska Sela?

Misja: Mi već niz godina dobro surađujemo, svake godine zajedno, već 15 godina obilježavamo obljetnicu Turističke zone u Sedlarevu. Surađivali smo u zajedničkim EU projektima, kao i kod ulaska Hrvatske u EU. Želimo našu suradnju nadgraditi, naročito ubrzati potpis povelje o pobratiteljstvu obiju općina.

[zl] Dokle se stiglo u realizaciji projekta uređenja Sutlanskog jezera i kako se razvija pogranična suradnja i turistička ponuda?

Misja: Jezero je u prvoj fazi obnove brane (zapornice), odnosno protivpoplavne zaštite zaključena. Občina Podčetrtek će ubrzo usvojiti OPPN za područje oko Ribniške hiže uz Vonarsko jezero. A država traži rješenje za mogućnost ojezitve Vonarskog jezera. Potencijal za razvoj turizma je na obje strane velik. U budućnosti ga moramo znati iskoristiti, osobito s dobrom suradnjom napraviti sve da segmenti turizma budu dobro živjeli odnosno preživjeli.

 

[zl] : Otvara se granica za lokalno stanovništvo i sve ostale slovenske i hrvatske državljane, koji su zbog pandemije COVID-19, bili "u blokadi"?

Misja: Veseli smo da je do otvaranja granice došlo, ali, dakako, želimo da se što prije uspostavi normalan prelazak s obje strane granice.

[zl] : Komentar, glede na inicijativu dijela slovenskih župana o slanju slovenke vojske na državne granice i mogućnosti uklanjanja žilet žice i ograđivanja granice s Hrvatskom?

Misja: Nismo bili zadovoljni kada je došlo do postavljanja zapreka uz granicu, ali smo svi skupa vidjeli kako je bilo kada k nama dolazio veći broj migranaata. Čuvanje schengena je obveza Republike Slovenije, ali bi već uz dobru zaštitu na drugim granicama odakle dolaze migranti, potreba za ograde, vojsku i drugih zaštita u manjem obimu. Osobno mislimda je vojska potrebna kad to definira struka, a ne politika. Zato će vjerojatno u buduće na granici, uz veći broj migranata biti potrebno na schengensku granicu pojačati (i vojskom). Za pogranične općine dakako nisu dobrodošli.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook